Beeld van Kate Moss komt naar Groningen

Het Groninger Museum heeft dit voorjaar de primeur van een nieuw bronzen beeld van de Britse beeldhouwer Marc Quinn. Het geeft het omstreden fotomodel Kate Moss levensgroot weer als een moderne Aphrodite, in een gecompliceerde yoga-houding met de voeten achter haar oren. Moss, in opspraak door hardnekkige beschuldigingen over cocaïnegebruik, zal overigens een maillot aanhebben.

Het Groninger Museum zal het beeld op 30 april onthullen en tot eind augustus exposeren. Het zal deel uitmaken van een serie van vijf. Quinn wilde tegenover Britse journalisten nog niet onthullen of het weer controversiële beelden worden. 'U moet afwachten en daarna zelf maar kijken en oordelen of ze provocerend zijn', verklaarde hij. Er zijn nog geen afbeeldingen naar buiten gekomen van het beeld.

Quinn trok eerder onder meer de aandacht met een sculptuur van zijn eigen hoofd, getiteld Self. Het was gemaakt uit ruim vier liter van zijn eigen bloed, dat hij had laten bevriezen. Ook een enorm beeld van een lichamelijk ernstig gehandicapte vrouw dat Quinn vorig jaar vervaardigde om op Trafalgar Square te worden tentoongesteld baarde opzien. De vrouw, Alison Lapper, is er naakt en zwanger te zien, in schril contrast met de heroïsche beelden van historische figuren als admiraal Nelson elders op het plein.

Het is niet voor het eerst dat Moss kunstenaars inspireert. Lucian Freud schilderde bijvoorbeeld een naakt van haar. Quinn zelf heeft eveneens in het verleden al een sculptuur van ijs van het topmodel gemaakt. 'Zij is een icoon van schoonheid', aldus de beeldhouwer tegenover The Sunday Times. 'Ze is een soort Aphrodite van onze tijd.'

Volgens Quinn hangt er iets raadselachtigs rond Moss. Het model poseerde zo'n zeven maanden geleden voor Quinn, voor er publicaties opdoken over haar cocaïnegebruik. Vorige week werd Moss door de Londense politie in verband daarmee ondervraagd.