Amerikaanse media bepleiten zelfcensuur

In de Verenigde Staten zijn de media zeer terughoudend geweest in het plaatsen van de cartoons. Een enkele nationale televisiezender deed het.

Geen enkele landelijke krant in de VS heeft tot nu toe een van de omstreden cartoons uit Denemarken afgedrukt die tot zoveel afkeer in de islamitische wereld hebben geleid. Op één zender na hebben ook alle televisiestations de cartoons niet of niet volledig in beeld gebracht.

Commentatoren van links en rechts spraken de laatste dagen met verwondering over het gebrek aan respect in Europa voor religie. Het weekblad Time beveelt deze week aan dat media meer aan zelfcensuur doen. Zo wijst het blad op het feit dat in 1992 een live televisieshow waarin Sinéad O'Connor een foto van de paus verscheurde, werd herhaald zonder het optreden van de Ierse zangeres. Time publiceerde zelf de cartoons niet 'uit eerbied voor islamitische gevoeligheden'.

Woordvoerders van redacties van uiteenlopende media als The Wall Street Journal, The Chicago Tribune, CNN en CBS hebben de laatste dagen verklaard dat ze het niet respectvol of onnodig vonden de cartoons af te drukken of te vertonen. 'Onze lezers werden ook goed bediend met een kort artikel, zonder dat we de prenten hoefden af te drukken', aldus een woordvoerder van de uitgever van The Wall Street Journal.

Alleen televisiezender ABC liet vrijdag een cartoon ongekuist zien. Anders is niet goed uit te leggen waar dit conflict over gaat, aldus een woordvoerder van de redactie.

Ook The Philadelphia Inquirer zette de prenten in de krant. 'We drukken ze af om mensen inzicht te bieden in de controverse, niet om te prikkelen', zei de hoofdredacteur van het dagblad. De tekening werd vergezeld door een bericht van de redactie: 'Wanneer een religieuze afbeelding, die velen beledigend vinden, onderwerp is van belangrijk nieuws, geloven wij dat het belangrijk is dat lezers zelf kunnen beoordelen wat ze van de inhoud van deze prenten vinden.'

In het hoofdartikel van The Wall Street Journal werd zaterdag vastgesteld dat de Europese regeringen opmerkelijk stil bleven toen het Deense kabinet onder druk kwam te staan. Nooit is de EU te beroerd een spoedvergadering over een triviaal onderwerp bij een te roepen, aldus de krant. Maar nu bleef het stil. 'Die stilte moet in de moslimwereld opgevangen en begrepen zijn', aldus de krant.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelde vrijdag de publicatie van de spotprenten in enkele Europese kranten. 'Deze cartoons zijn inderdaad beledigend voor het geloof van de moslims', zei een woordvoerder. 'We erkennen en respecteren ten volle het recht op vrije meningsuiting en persvrijheid, maar de pers moet daarbij ook verantwoordelijkheid tonen. Op deze manier aanzetten tot religieuze en etnische haat is onacceptabel.'