Sun nin fai lok

nieuwjaarklein_1.jpgToch nog even over Chinees nieuwjaar dan. Dit weekend werden de festiviteiten afgesloten.

In elk van de drie Chinatowns in New York (die op Manhattan is veruit de bekendste) werden optochten gehouden, begeleid door harde trommelmuziek. De straten stonden vol.

Een van de gebruiken is dat een Chinese draak langs verschillende winkels gaat, van kapper tot kruidenier. De winkelier geeft een envelop af met geld (meestal een paar dollar) en zo is een goed zakelijk jaar gegarandeerd. Nou ja, in ieder geval is de winkel gezegend. En het is het jaar van de hond, waardoor de meeste Chinezen die ik sprak het wel zien zitten.

Hier een filmpje (geluid er even zelf bijdenken, 4 mb) van de draken voor Nam Wah, naar eigen zeggen het oudste dim sum-restaurant van de stad (sinds 1920, zie post van 14 feb.).

Dit restaurant/buurthuis is gevestigd in Doyers Street, een straatje met een hoek van 90 graden: een zelfzaamheid op Manhattan. Volgens de legende kunnen Chinese geesten geen hoek maken - hier is het dus goed zaken doen.

Al met al verbazingwekkend dat Nam Wah leeg is, zeker omdat het eten hier niet teleurstelt. Misschien heeft het te maken met de bijnaam van Doyers Street: Bloody Angle. In de decennia van Chinese bendeoorlogen werden hier de lijken gedumpt.
nieuwjaargroot.jpg

    • Freek Staps