Zuid-Afrika wil landhervormingen versnellen

De Zuid-Afrikaanse regering is van plan dit jaar het veel bekritiseerde programma voor landhervormingen te herzien. Tijdens zijn jaarlijkse toespraak voorafgaand aan de opening van het parlement liet president Thabo Mbeki doorschemeren dat blanke boeren mogelijk minder financiële compensatie krijgen voor het land dat ze moeten afstaan aan zwarte landlozen.

Mbeki komt daarmee tegemoet aan critici die vinden dat de landhervormingen twaalf jaar na het einde van de apartheid veel te traag gaan. Meer dan zeventig procent van het bebouwbare land in Zuid-Afrika is nog steeds in handen van blanke boeren. Minder dan vier procent van het land dat onder apartheid en kolonialisme van zwarte boeren werd afgenomen is inmiddels herverdeeld. De regering zegt tegen 2014 een derde van het gekoloniseerde land te willen teruggeven.

De minister van Landbouw zal volgens Mbeki het huidige systeem herzien. Volgens die regeling hoeven blanke boeren slechts vrijwillig land af te staan, en alleen voor de prijs die ze willen. Volgens Mbeki heeft dat systeem de prijzen van land afgelopen jaren onnodig opgedreven. Het landhervormingsprogramma zou daardoor vertraging hebben opgelopen. Vorig jaar werd al een aantal boerderijen onteigend, voor een aanzienlijk lager bedrag dan de vraagprijs.

“Landhervormingen zijn van groot belang voor de transformatie van onze maatschappij“, zei Mbeki tijdens zijn state of the nation toespraak, de Zuid-Afrikaanse troonrede.

De Zuid-Afrikaanse regering zegt anders dan in buurland Zimbabwe landhervormingen volgens de wet te willen uitvoeren. In Zimbabwe werden vrijwel alle vier tot vijfduizend blanke boeren verdreven zonder financiële compensatie.