Wonderpil tegen vetzucht en veel meer

Dit jaar komt een geneesmiddel op de markt dat helpt bij vermageren en stoppen met roken, en dat gunstig werkt op vetcellen, bloedvaten, vetstofwisseling en ouderdomsdiabetes. Wellicht is het middel ook te gebruiken om van een alcoholverslaving af te komen en helpt het bij ontwenning van softdrugs en mogelijk zelfs ook tegen erectiestoornissen. Het middel, rimonabant, zal onder de naam Acomplia door het Franse farmaceutisch concern Sanofi-Aventis worden geïntroduceerd.

Bij proefnemingen verloren mensen die twee jaar een dieet volgden en daarbij rimonabant slikten gemiddeld zeven kilo. Wie die hetzelfde dieet volgde, maar een neppil slikte, kwam uit op krap 2,5 kilo gewichtsverlies.

De Antwerpse internist en overgewichtbehandelaar prof.dr. Luc van Gaal heeft het over een product “dat veel voordeel gaat geven voor risicopatiënten“. De Rotterdamse diabetes- en overgewichtinternist Eric Sijbrands spreekt van “in principe een wonderpil“.

Wanneer de pil precies op de markt komt, is nog niet bekend. Sanofi diende de aanvraag voor toelating medio vorig jaar in de VS in. Het concern wil Acomplia niet als “lifestyle drug' tegen overgewicht en vetzucht in de markt zetten, maar als een serieus medicijn dat het risico op hart- en vaatziekten en ouderdomsdiabetes verlaagt. Ook al omdat alleen dan de ziektekostenverzekeraars het middel zullen vergoeden.

wonderpil: maandblad M

    • Wim Köhler