Willem II ondanks zege nog niet uit de zorgen

Ondanks een zege op RBC moet Willem II dit seizoen vrezen voor lijfsbehoud in de eredivisie. De ploeg van trainer Kees Zwamborn won gisteravond mede dankzij een dubieus verkregen strafschop met 3-1, maar speelde allerminst indrukwekkend. Rode lantaarndrager RBC lijkt, met een achterstand van negen punten op Willem II, op degradatie af te stevenen.

Voor trainer Robert Maaskant van de Roosendaalse ploeg waren de druiven zuur. Hij werd in november ontslagen bij Willem II, maar keerde even later voor de tweede maal in zijn loopbaan terug bij RBC. Door een vroeg doelpunt van routinier Vos mocht Maaskant tegen Willem II lang hopen op een stunt, maar Moussa Dembele bracht de thuisploeg in de tweede helft langszij. De Tilburgers werden daarna in het zadel geholpen door arbiter Dick Jol, die een buiteling van de Hongaarse invaller Zsombor Kerekes in het zestienmetergebied van RBC beloonde met een strafschop. Anouar Hadouir scoorde, waarna een eigen doelpunt van RBC'er Sidney Lammens de zege voor Willem II veilig stelde.

De Tilburgers bezetten ondanks de winst op RBC een beschamende zeventiende positie op de ranglijst, waardoor deelname aan de nacompetitie een realistische optie lijkt. Willem II plukt de zure vruchten van het falende beleid van de laatste jaren. De club die in 1999 nog in de Champions League speelde onder de gevierde trainer Co Adriaanse, heeft het succes van destijds nooit een vervolg kunnen geven. Met de miljoenen uit de Champions League werd het stadion gerenoveerd en nieuwe skyboxen gebouwd, maar op sportief vlak trad het verval in.

Van een subtopper veranderden de Tilburgers binnen een paar seizoenen in een kleurloze middenmoter, die in 2005 een korte opleving kende met het behalen van de bekerfinale én Europees voetbal. De grillige prestatiecurve hield vooral verband met het vertrek van technisch directeur Martin van Geel, nu in diezelfde functie werkzaam voor Ajax. Van Geel bewaakte als oud-speler de clubcultuur van Willem II, bouwde een imposant scoutingsnetwerk op en had een succesvolle hand in het aantrekken van spelers en trainers. Willem II stelde als opvolger van Van Geel in 2002 Barry Hulshoff aan. De voormalige speler van onder meer Ajax en het Nederlandse elftal kende een roerige periode in Tilburg. Hulshoff verwaarloosde de scoutingsafdeling, voerde een machtsstrijd met trainer Mark Wotte en liet belangrijke spelers als Denny Landzaat en Joris Mathijsen (beiden tegenwoordig basisspelers in het Nederlands elftal) voor een appel en een ei naar AZ vertrekken. Ook de jeugdopleiding van Willem II bracht de afgelopen jaren weinig talenten voort. Fatale ontwikkelingen voor een vereniging als Willem II, die met een “middenmootbudget' van tien miljoen euro vooral afhankelijk is van de eigen opleiding.

Voorzitter Jan Vullings lijkt de laatste seizoenen de grip op de club verloren te hebben. Zo wilde Vullings hoofdscout Gerard Wielaert ontslaan. Hij stuitte echter op juridische obstakels, waarop Wielaert weer een belangrijke technische functie in de organisatie kreeg. Dit seizoen volgde onder leiding van Vullings technisch directeur Kees Zwamborn de ontslagen trainer Robert Maaskant op.

Het aankoopbeleid van Willem II is al jaren ver onder de maat. Trainer Mark Wotte trok mislukte spitsen als Bart van den Eede, Mourad Mghizrat en Regillio Simons aan. Maar ook de door voormalig coach Robert Maaskant aangetrokken spelers als Iwan Redan, Michel Kreek en Kevin Bobson presteerden matig.

Na het ontslag van trainer Robert Maaskant mocht de nieuwe coach Kees Zwamborn in korte tijd een groot aantal aankopen doen. Zij maken Willem II vooralsnog niet sterker. Dat bewees ook het thuisduel tegen RBC, waarin de bezoekers aanvankelijk het beste van het spel hadden. Maar door toedoen van arbiter Dick Jol boekte Willem II de eerste zege onder Kees Zwamborn en de eerste overwinning sinds 24 september van vorig jaar. Met zes punten uit tien duels heeft Zwamborn echter nog niet voor het vereiste schokeffect kunnen zorgen.

Willem II 3 - RBC1

Ruststand 0-1. 2. Vos 0-1. 60. Dembele 1-1. 90. Hadouir 2-1 (pen.). 93. Lammens 3-1 (e.d.) Schds: Jol. Tsch: 13.500. Gele kaart: Victoria, Valencia (Willem II). Lammens, Fortes Rodriguez, Wau, Molenaar, Sillah (RBC).

    • Marcel Abrahams