Wil je Daphne cappen, cap je Albert!

Cappers vangen beelden van vrouwen op tv, hoort Kees van Nieuwkerk (17)

CAPPERS' DELIGHT: Kirsten van Distel uit Baantjer, gecapt door Jan
CAPPERS' DELIGHT: Kirsten van Distel uit Baantjer, gecapt door Jan

Als 't om het aanbidden van vrouwelijk schoon gaat, is de site Mokkels.nl een van Nederlands populairste websites. Erg belangrijk voor het forum, de plek waar het allemaal gebeurt, zijn de cappers. Zij vullen namelijk dagelijks het plaatjesarchief aan, waardoor er nu al bijna driehonderdduizend foto's van “mokkels' te bekijken zijn.

Joop El Rey, in het dagelijks leven Martijn, is zo'n capper van het Mokkelforum en hij legt uit wat cappen is: “Het komt van het Engelse woord capture, en betekent dat we beelden van de televisie met onze computer vastleggen, bewerken en op het forum plaatsten. Als er bijvoorbeeld een meisje in bikini op de buis is, of Sophie Hilbrand ziet er lekker uit op BNN, dan maak ik daar met mijn computer snel een plaatje van.“ Martijn (25) is bezig met zijn laatste jaar havo. “Ik zie het cappen als een uitbreiding van mijn hobby, tv-kijken. Daarnaast rijd ik ook graag op een van mijn twee motoren.“ Speciaal aan het forum van mokkels.nl is het hoekje voor verzoekjes aan cappers. Dit is een plek waar zeer uiteenlopende smaken samenkomen: bezoekers vragen bijvoorbeeld of iemand Kim-Lian of Sylvie Meis wil cappen. Martijn kijkt zes uur per dag tv, en is daarna nog twee uur bezig met zijn gecapte beelden: tijd voor echte meisjes heeft hij niet. Als hij straks hbo gaat doen misschien weer.

Jz is de forumnaam van Jan, een 18-jarige accountant in opleiding. Hij is net als Martijn een van de bekendere cappers op het mokkelforum. “Ik kom als capper eigenlijk pas kijken, maar ik vind het zo leuk dat ik voor mijn caps een eigen website heb gemaakt.“ Ik vraag Jan wat voor hem een goede cap is. “Het liefst een vrouw met haar ogen open, een leuke lach met witte tanden, en een beetje inkijk is ook mooi meegenomen. Maar ik plaats ook wel eens een vrouw met een gekke gezichtsuitdrukking.“ Jan zoekt even tussen zijn archief van 3.000 caps en toont mij zijn mooiste. “Het is Kirsten van Dissel uit Baantjer met schitterende ogen en een fijn gezichtje. Hier ben ik wel echt trots op.“ “De populairste babe onder zowel cappers als genieters van Mokkels.nl is de voor de buitenstaander geheel onbekende Wytske Kenemans. Zij is volgens Martijn het mooiste belspelmeisje: “Omdat de presentatrices van belspelprogramma's recht in beeld blijven staan en er lekker uit zien zijn ze makkelijk te cappen.“ Jan vertelt me dat Wytske zelf aan haar populariteit onder de cappers bijdraagt door op ze te reageren in de uitzending. Jan wijst me ook op een conflict dat er was tussen Aicha Marghadi, een nieuwslezeres van de Amsterdamse zender AT5, en een capper genaamd Tjaka. “Tjaka maakte en plaatste veel caps van Aicha, maar zij is daar tegen ingegaan en dreigde met juridische stappen. Het is een vrij forum, Mokkels.nl is nergens voor aansprakelijk omdat alle foto's links zijn en dus niet op de site zelf staan. Toch zijn uiteindelijk de plaatjes van de site gehaald en is Tjaka andere vrouwen gaan cappen.“

Jan heeft er voorlopig nog geen genoeg van. Gister nog had hij al cappend een spannende avond: “Probeerde ik Daphne Bunskoek te cappen, druk ik te laat op de knop en maak ik een cap van Albert Verlinde! Dat wil je natuurlijk ook niet.“

    • Kees van Nieuwkerk