Why do they hate us?

rus1.1.jpgUit een peiling onder bijna 40.000 burgers van 33 naties in opdracht van de BBC blijkt dat slechts twee naties minder geliefd zijn dan Rusland. Alleen aan Iraniërs en Amerikanen heeft de wereld een nog grotere hekel.

Dat lijkt mij terecht, maar waarom haat men Russen? Zij redden Europa van de nazi’s, waren een halve eeuw lang zo wijs de wereld niet in een nucleaire holocaust te storten, bevrijdden Oost-Europa en sloopten de Berlijnse Muur, gaven daarna bijna gratis gas, olie en stroom aan hun noodlijdende buren en riepen in Tsjetsjenië de moslimterreur een halt toe. En hun dank? ‘Men spuugt ons in het gezicht’, zei president Poetin vorige week droevig. Dat ging over ondankbare Georgiërs, maar het had over de hele wereld kunnen gaan.

Why do they hate us, vragen Russen zich af. Het Kremlin weet het antwoord: door correspondenten als ik. Daarom heeft het uit arremoede Russia Today opgericht, een objectieve tv-zender.

Dat zoiets nodig is, zet je toch aan het denken. Ben ik medeschuldig aan het feit dat Nederland bij Rusland vooral denkt aan corrupte bureaucraten, diepgevroren dronkelappen, cynische KGB’ers, schietgrage mafiosi, doodgemartelde soldaten en bedelende baboesjka’s?

Ook van Nederlandse diplomaten en zakenlui hoor ik dat wij zo zuur zijn. En het valt niet te ontkennen: op het Russische avondjournaal zie ik tegenwoordig erg veel goed nieuws. Ik moet u dat niet langer onthouden. Komende week belicht ik in dit weblog ook wat positieve, zelfs schattige kanten van dit land. (Foto Aleksandr Koeznetsov)

    • Coen van Zwol