Werkloosheid VS in vijf jaar niet zo laag

De Amerikaanse werkloosheid is vorige maand gedaald tot het laagste niveau in bijna vijf jaar. Het ministerie van Werkgelegenheid heeft gisteren bekendgemaakt dat de werkloosheid daalde tot 4,7 procent. In de Verenigde Staten kwamen er 193.000 banen bij.

Wall Street reageerde negatief op de cijfers. De Dow Jones-index daalde met 0,4 procent. Volgens analisten brengt de krappere arbeidsmarkt een opwaartse druk op lonen en prijzen met zich mee. Beleggers vrezen dat de centrale banken de rente verder verhogen. Zo kan de Federal Reserve (Fed) de inflatie beteugelen, maar wordt de economie afgeremd.

Het vorige laagste punt voor de werkloosheid werd bereikt in juli 2001 met 4,6 procent. Een ander signaal dat de arbeidsmarkt krapper is, zijn de gestegen lonen. Die namen in januari toe met 3,3 procent, de grootste stijging in de afgelopen drie jaar.

Volgens het ministerie is het gemiddelde uurloon nu 16,41 dollar (13,65 euro). Het federale minimumloon bedraagt 5,25 dollar. Enkele staten hebben hun minimum verhoogd, omdat ze denken dat het federale loon te laag is.

De werkloosheid is het hoogst in de door orkaan Katrina getroffen staten Louisiana (6,4 procent) en Mississippi (9,9 procent). Ook in de noordelijke staat Michigan is de werkloosheid hoger dan gemiddeld. Deze staat is de vestigingsplaats voor een groot deel van de noodlijdende autosector. Op Hawaii is de werkloosheid het laagst: 2,7 procent.

“We hebben veel overwonnen“, is de reactie van president Bush. “Ik denk dat we dat te danken hebben aan de sterke ondernemende geest van Amerika.“ De meerderheid van de Amerikanen zegt overigens negatief te zijn over het economische beleid van Bush.

Het Amerikaanse consumentenvertrouwen, gemeten door de University of Michigan, is de afgelopen maand gedaald. Dat bleek gisteren uit de definitieve cijfers. De Amerikanen zijn vooral bezorgd om de hoge olieprijs.