Vechtsport

Langzaam dommel ik weg in de sporthal van het Hilversumse Alberdingk Thijm College. De traag uitgevoerde oefeningen hebben een rustgevende uitwerking op uw verslaggever en hopelijk ook op de beoefenaren van de Chinese vechtkunst Taiji Quan. Ruim een uur schuifelen volgelingen in verschillende leeftijdscategorieën achter docente Ingeborg Worm - ook actief als acupuncturiste en eveneens deskundige in de wondere wereld van de Chinese kruidengeneeskunde - van Taiji-school De Innerlijke Glimlach aan en worden indien nodig door haar gecorrigeerd. De deelnemers zijn al in de gevorderdencategorie beland, voeren met dodelijke ernst en als was het een training voor een concours hippique de voorgeschreven “Vormen' uit; een serie bewegingen waarin concentratie, ademhaling en het visualiseren van het hopelijk niet al te agressieve gedachtegoed de hoofdmoot vormen. De vaak ingewikkelde vecht- en verdedigingshoudingen dienen zo correct mogelijk te worden uitgevoerd en het is daarom niet verwonderlijk dat een leerling wel eens volledig de weg kwijt raakt in zijn of haar Vorm. De les wordt afgesloten met een potje zwaardvechten, sorry Zwaardvorm. Daarvoor heeft een enkeling zelfs een plastic zwaard uit de lokale Chinese winkel aangeschaft. Denk of hoop nu niet dat er ouderwets gehakt gaat worden, welnee. Want deze vechtsport dient eerst en vooral “het beheersen van en werken met levensenergie'. Waarvan akte.

Taiji Quan in de sporthal van het Alberdingk Thijm College in Hilversum. Foto Freddy Rikken 14/11/2005 Foto Freddy Rikken Taiji Yang stijl&Zwaardvechten Rikken, Freddy
    • Freddy Rikken