VEB: beursgang is vaak teleurstelling

Beleggers die intekenen op aandelen van bedrijven die naar de effectenbeurs gaan, slikken vaak een tegenvaller. Van de zeventig bedrijven die de laatste tien jaar een notering kregen aan de beurs in Amsterdam, staat momenteel bijna de helft beneden de introductiekoers. Bijna een kwart van de bedrijven heeft zelfs meer dan 90 procent van de introductiekoers verloren.

Dat blijkt uit onderzoek dat de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) gisteren heeft gepubliceerd. Bij de grootste teleurstellingen staat de beursgang van World Online. Bij de introductie in 2000 was de beurswaarde van deze internetaanbieder ruim 12 miljard euro. De koers kelderde snel, waarna concurrent Tiscali een bod uitbracht. Beleggers die dat bod hebben geaccepteerd, leden een koersverlies van 97 procent.

Naast dergelijke missers was er ook een reeks bedrijven die failliet gingen. Acht ondernemingen die sinds 1996 naar de beurs in Amsterdam gingen, zijn inmiddels kopje onder. Hierbij zit onder meer het voormalige telecombedrijf KPNQwest.

De VEB wijt de tegenvallende prestaties van beursnieuwelingen onder andere aan de internethype, eind vorig eeuw. Op het hoogtepunt van de hausse zijn veel technologiebedrijven naar de beurs gegaan. Toen beleggers die hype doorprikten, verloren de aandelen van die bedrijven een fors deel van hun waarde.

De VEB verwijt beursexploitant Euronext de voorwaarden voor beursintroducties te hebben versoepeld. Hierdoor krijgen verliesgevende bedrijven en ondernemingen met weinig vermogen toch een notering.

Naast vele tegenvallers waren er ook uiterst profijtelijke tussen de tientallen introducties die de VEB heeft bekeken. Met afstand het beste presteerde Innoconcepts, een uitvindersbedrijf dat in 1998 naar het Damrak kwam. Sinds de beursintroductie steeg de koers van dit aandeel meer dan 700 procent. Investeringsmaatschappij Kardan boekte een koerswinst van 367 procent.