Van der Wal leidt Comedytrain

AMSTERDAM, 4 FEBR. Cabaretier Jan-Jaap van der Wal is sinds deze week de nieuwe artistiek leider van het komiekencollectief Comedytrain. Hij is de opvolger van Raoul Heertje die het collectief in 1991 oprichtte. Heertje treedt terug omdat hij zich meer wil ontwikkelen als komiek. Comedytrain introduceerde het van oorsprong Britse en Amerikaanse genre van de stand-up comedy in Nederland. Vrijwel de gehele cabarettop van Nederland maakt deel uit van de groep, onder wie: Theo Maassen, Hans Teeuwen, Eric van Sauers, Thomas Acda en Sanne Wallis de Vries. Buiten Comedytrain bestaat er niet veel stand-up comedy in Nederland. Alle grote stand-uppers stroomden door naar het theater als cabaretiers. Toomler, het Amsterdamse café van de groep, is nog altijd de belangrijkste broedplaats van het Nederlandse cabaret.