Ultiem zondigen

Nodig:

3 eiwitten

75 g poedersuiker

3 eieren

3 eetl. poedersuiker

150 g bittere chocola

Op de lijst van goede voornemens voor 2006 stond volgens opinieonderzoeken “afvallen' bovenaan. Inmiddels zijn we een maand verder. Er wordt weer alom gezondigd. Vandaag een zwak-moment-recept voor meringues voorzien van een laagje chocolademousse. Zorg dat de te gebruiken eieren op kamertemperatuur zijn. Verwarm de oven voor op 150 graden. Bedek het bakblik van de oven met bakpapier en smeer het papier met een kwastje dun met zonnebloem- of een andere neutrale olie in.

Klop de 3 eiwitten, bij voorkeur in een koperen kom, met een handmixer stijf. Als de eiwitten zo stijf zijn dat ze aan de kom blijven plakken als je die omkeert wordt de 175 gram poedersuiker er bij beetjes tegelijk aan toegevoegd. Blijf kloppen tot de eiwitten zo stijf zijn dat je er pieken van kunt trekken die rechtop blijven staan. Schep nu met een dessert- of koffielepel op het papier van de bakplaat niet te dicht naast elkaar ongeveer 16 hoopjes eiwit. Zorg dat er zich tussen de eiwitten wat ruimte bevindt. Verlaag de oventemperatuur tot 140 graden en schuif de bakplaat in het midden van de oven.

Bak de eiwitten 1 uur. Zet de oven uit en laat de meringues nog een uur in de oven staan en langzaam afkoelen. Schep ze dan van het papier op een schaal. Maak terwijl de meringues worden gebakken als volgt de chocolademousse. Breek de chocola die van goede kwaliteit moet zijn in stukken.

Smelt de stukken au bain marie. Of smelt de chocola in de magnetron. Roer de chocola goed door. Zorg dat alle kleine harde stukjes verdwenen zijn. Splits de 3 eieren. Klop de eiwitten zonder suiker stijf. Klop de eidooiers met de poedersuiker tot een schuimig, wit mengsel. Roer bij beetjes tegelijk de gesmolten chocola door de schuimige dooiers. Spatel ten slotte de stijfgeklopte eiwitten door het ei-chocolademengsel.

Zet deze luchtige chocolademousse op een koele plaats om op te stijven. Bedek de platte kant van de meringues met een laag chocolademousse en leg ze op een schaal. Of druk de platte kant van een tweede meringue tegen de chocola aan. Er liggen dan 8 ultieme, dubbele zonden op de schaal.

    • Anne Scheepmaker