Strak in het verenpak

Het beste beeld van de seizoensdracht van vogels krijg je volgens Paul Steenhuis op www.birdpix.nl, 's lands grootste vogelsite

ZIEN IS SCANNEN: blauwe reiger met rat Foto Birdpix Piet Druif Druif, Piet

Wat dragen de vogels vandaag? Winterkleed? Wie wil weten hoe de vogels er uitzien, en wat ze doen, kan natuurlijk uit het raam kijken, in de hoop dat er een langsvliegt of neerstrijkt. Maar zekerder is het om de computer aan te zetten, en te surfen naar www.birdpix.nl, een nieuwe website waar Nederlandse vogelliefhebbers en amateur-vogelfotografen aan de lopende band hun vogelfoto's tonen.

Van dichtbij, ondersteboven hangend aan een tak, in volle vlucht: meestal haarscherp zijn de vogels te bekijken op de site.

Dat komt, zegt oprichter van birdpix.nl, Daan Schoonhoven, “omdat we niet alle ingezonden foto's publiceren. We beoordelen met een birdpix-team de kwaliteit van de foto's. We letten op scherpte, compositie en zo“, zegt hij.

Zo'n tweeënhalfjaar geleden begon Schoonhoven (32) uit liefhebberij de website: hij maakte al sinds zijn jeugd vogelfoto's (“Ik ben opgegroeid bij de Holterberg, waar je korhoenders hebt“). Omdat hij zijn foto's graag aan anderen wilde laten zien, maakte hij met zijn broer, die verstand van internet heeft, een website, waar ook andere vogelfoto-enthousiasten hun werk kunnen “uploaden'. “Je krijgt zo een groot album, waarbij iedereen elkaar kan laten zien wat hij (het zijn meest mannen) gefotografeerd heeft. En je kan ook commentaar op elkaars foto geven.“

Dat was volgens Daan Schoonhoven, parttime omroepmedewerker, een goede formule: inmiddels is www.birdpix.nl de grootste vogelsite in Nederland met 50.000 pageviews per dag, en zo'n tweeduizend amateurfotografen die doorlopend vogelfoto's leveren.

“Het is inmiddels een community“, zegt hij. “We doen steeds meer: we organiseren fotodagen, cursussen en vogelfotoreizen.“ Bij birdpix aangesloten fotografen maken ook onderling afspraken om samen te fotograferen. Van de mooiste foto's op birdpix stelt Schoonhoven een boek samen.

En vanaf deze week zal de vogelrubriek van Kester Freriks in deze bijlage geïllustreerd worden met foto's van de birdpix-website. Freriks: “Het geeft een actueler beeld; Ik zie soms vogels die niet in het boekje Zien is Kennen stonden, waar we tot nu toe de prachtige illustraties van Rein Stuurman van gebruikten.“ Birdwatchen is digitaal geworden: zien is scannen.

    • Paul Steenhuis