Seismische smelt

Aardbevingen kunnen stenen doen smelten. Het gesteente dat kan ontstaan (pseudotachyliet) is hiernaast te zien. Deze uitsnede van nog geen millimeter breed is een foto van materiaal dat is gevormd bij Adamello in de Italiaanse alpen. Het is ontstaan op een kilometer of tien onder de aardkorst en later door bergvorming aan het het oppervlak gekomen. In Science (3 febr.) tonen Giulio Di Toro van de universiteit van Padua en zijn collega's deze week aan dat de wrijvingswarmte die ontstaat langs het breukvlak van aardbevingen soms groot genoeg is om graniet te doen smelten. Het gesmolten gesteente (op de foto alweer gestold) werkt als een smeermiddel en vergemakelijkt het langs elkaar schuiven van stukken aardkorst aan weerszijden van een breuklijn.

Aardbevingen kunnen stenen doen smelten. Het gesteente dat kan ontstaan (pseudotachyliet) is hiernaast te zien. Deze uitsnede van nog geen millimeter breed is een foto van materiaal dat is gevormd bij Adamello in de Italiaanse alpen. Het is ontstaan op een kilometer of tien onder de aardkorst en later door bergvorming aan het het oppervlak gekomen. In Science (3 febr.) tonen Giulio Di Toro van de universiteit van Padua en zijn collega's deze week aan dat de wrijvingswarmte die ontstaat langs het breukvlak van aardbevingen soms groot genoeg is om graniet te doen smelten. Het gesmolten gesteente (op de foto alweer gestold) werkt als een smeermiddel en vergemakelijkt het langs elkaar schuiven van stukken aardkorst aan weerszijden van een breuklijn. (MvN)