Schaatsmedailles?

Volgende week beginnen de Winterspelen in Turijn. Wat zijn de medaillekansen van de Nederlandse schaatsers?

Heinze Bakker, maakte als verslaggever/commentator voor de NOS zes edities van de Winterspelen mee: “Ik ben vrij optimistisch en schat dat ze acht medailles winnen. Sven Kramer en Carl Verheijen zijn samen goed voor drie medailles. Ze hebben op de 5 en 10 kilometer wel concurrentie van de Noren. Ik ben niet geschrokken van het EK allround (waar Kramer en Verheijen teleurstelden, red.). Dat was een bizar weekend. Verder zijn Jan Bos en Marianne Timmer kanshebbers op de 1.000 meter. Die twee hebben hun zaken dit seizoen zo ingedeeld dat ze er staan wanneer het moet. Van Ireen Wüst verwacht ik wat op de 1.500 en 3.000 meter. Zij kan zich goed focussen. Ik hoop dat ze haar vorm vasthoudt. Ik vrees dat Erben Wennemars (matig voorseizoen en overstap naar TVM-ploeg na vertrouwensbreuk met coach Jac Orie, red.) wel eens de schlemiel van het seizoen zou kunnen worden.“

Henk Angenent, winnaar Elfstedentocht (1997), marathonschaatser, wist zich op de 10 km niet te plaatsen voor Turijn: “Acht medailles lijkt me heel positief. Ik verwacht er vijf. Voor Verheijen en Kramer moet er wat te halen zijn, maar goud is niet zeker. Sven tobt met zijn rug en Carl was slecht op het EK. Op de 5 kilometer in Turijn hebben ze een kwade aan Chad Hedrick; op de 10 kilometer rijden de Noren ontzettend goed. Verder verwacht ik dat Bos stabiel presteert en hoop ik dat Wennemars wat laat zien. Maar op de sprint is er veel concurrentie; zowel bij de mannen als vrouwen wordt het moeilijk op de 500 meter. Bij de vrouwen kan Carien Kleibeuker misschien rare dingen doen op de 5 kilometer. Renate Groenewold is een echte allrounder en heeft niet een bepaalde afstand waar ze voor gaat. Timmer heeft kans op de 1.000 meter, als ze haar dag heeft. Wüst kan uitschieten op de 1.500.“

Hein Vergeer, oud-schaatser, tweevoudig Europees en wereldkampioen allround: “Ik verwacht zeven medailles, waarvan één gouden. Jan Bos is klaar voor de 1.000 meter. Hij heeft nu meer controle over zichzelf, kiest zijn wedstrijden uit en is goed met zijn lichaam bezig. Wennemars had dit seizoen te maken met hoge verwachtingen. Ik hoop dat hij zijn zenuwen onder controle kan houden. Kramer en Verheijen hebben veel concurrenten voor goud; Hedrick, de Noren en de Italianen die een thuiswedstrijd rijden. Bij de vrouwen hebben Timmer (1.000 meter) en Groenewold (5 kilometer) medaillekansen. Van Wüst verwacht ik veel op de 1.500.“

Jan Augustinus, lid sectiebestuur langebaan Nederlandse schaatsbond: “Kramer en Verheijen zijn de Nederlandse troeven op de lange afstanden. Op de 1.000 en 1.500 meter zit het dicht bij elkaar. Bos en Simon Kuipers maken kans op de 1.500 meter. Ik weet niet hoe het nu met Kuipers (terug van een blessure, red.) is; zijn tijd bij de skate-off (voor kwalificatie voor Turijn, red.) was niet goed. Bos heeft mij dit seizoen verbaasd en heeft ook kans op de 1.000 meter. Bij de WK sprint (brons voor Bos, red.) zag het er goed uit. Ik hoop dat hij die vorm vasthoudt. Wennemars steekt niet in grootse vorm. Die perikelen kort voor de Winterspelen lijken me niet goed voor zijn prestaties. Bij de dames zijn Groenewold en Kleibeuker kanshebbers op de 5 kilometer en Wüst op de 1.000 en 1.500 meter.“

Jeroen Straathof, oud-schaatser, wereldkampioen op de 1.500 meter (1996): “Ik hoop op acht medailles. Als je kijkt naar de kwaliteit van Kramer en Verheijen op dit moment, halen ze samen zeker drie medailles. Kramer heeft potentie en kan echt wat neerzetten. Op de 1.500 meter moet je rekening houden met Shani Davis en hebben Bos en Kuipers voor Nederland de beste kansen. Als Kuipers de vorm van het begin van het seizoen weer heeft, kan hij op het podium eindigen. Ik denk dat Bos op de 1.000 en 1.500 meter hoge ogen gooit. Jan is gedreven bezig. Bij de vrouwen springen Wüst en Groenewold eruit. En als Timmer het in haar hoofd krijgt, net als in 1998 (tweemaal goud, red.), heeft ze kansen. Als je kijkt naar de WK sprint (vierde, red.) is ze goed op weg.“

    • Pieter de Vries