Radio Voorkeur

OVT. In het wekelijkse geschiedenisprogramma van de VPRO vandaag naar aanleiding van de commotie rond de cartoons van de profeet Mohammed in een Deense krant, een gesprek over de geschiedenis van de spotprenten en de daarover ontstane opschuddingen in het verleden. Met Hans Mulder, voorzitter van de Stichting Pers & Prent en auteur van diverse boeken over spotprenten. Verder: 28 januari vierden de Westfriezen in Hoogwoud dat ze daar 750 jaar geleden graaf Willem II om zeep hebben geholpen. Ze wisten niet eens wie ze te grazen namen; maar toen bleek dat het Willem II was, graaf van Holland en Rooms Koning van het Duitse Rijk, begroeven ze hem heimelijk achter de haard van een Hoogwoudse woning. In de rubriek Het Spoor terug: De Leefwerkschool: Leren zonder dwang. Een terugblik van ouders, leerlingen en leerkrachten op de Leefwerkschool. Deze alternatieve lagere- en middelbare school werd eind jaren zeventig gestart in een kraakpand aan de Amsterdamse Keizersgracht. Een school die te vergelijken is met de omstreden Iederwijsscholen, waar kinderen zelf mogen kiezen wat ze willen leren. Radio 1, 10.04-12.04 u.