Nieuwe gasdeal Kiev

Oekraïne heeft gisteren een nieuw contract ondertekend met Moskou over de levering van Russisch aardgas. De overeenkomst vloeit voort uit het akkoord dat Kiev vorige maand sloot met Rusland om een punt te zetten achter een korte gasoorlog.

Kern van het contract is de oprichting van een nieuw gezamenlijk bedrijf waarin de beide nationale gasconcerns, Naftogaz Ukraini en Gazprom uit Rusland, elk voor de helft eigenaar zijn. Oprichting van die joint venture UkrgazEnergo, was onderdeel van het akkoord van 4 januari. Daarin kwamen beide landen overeen dat Oekraïne per duizend kubieke meter 95 dollar (79 euro) betaalt.

In hetzelfde contract staat dat Rusland voor duizend kubieke meter aardgas 230 dollar ontvangt. De constructie is bedacht met tussenkomst van handelsbedrijf RosUkrEnergo, dat een monopolie heeft op het leveren van aardgas aan Oekraïne. Het duurdere gas uit Rusland wordt vermengd met goedkoper gas uit Turkmenistan.

Tot nu toe is de ware identiteit van de joint-venture RosUkrEnergo onbekend.