Mozart: Requiem

Toen Mozart, 250 jaar geleden geboren, bijna 36 jaar later stierf, liet hij een onafgemaakt Requiem na. De opdracht van graaf Walsegg-Stupach moest snel worden voltooid, wat uiteindelijk gebeurde door Mozarts leerling Süssmayr met het Sanctus, Benedictus en Agnus Dei. Maar van een afsluitend Libera me kwam het niet. De graaf dirigeerde in 1793 de eerste uitvoering van het Requiem als zijn eigen werk voor de zielenrust van zijn overleden vrouw.

Mozart: Requiem (K617: 180, distr. Harmonia Mundi)
Mozart: Requiem (K617: 180, distr. Harmonia Mundi)

Het Mozartjaar brengt nu de definitieve voltooiing van het Requiem met de Oostenrijkse componist Sigismund Neukomm (1778-1858) als laatste in de estafette. Hij studeerde bij Michael Haydn - de Salzburgse broer van de echte Haydn - en schreef in Rio de Janeiro geheel in stijl een Libera me voor het Requiem dat daar in 1819 werd uitgevoerd. Het onlangs ontdekte stuk van zeven minuten besluit nu een unieke Requiem-cd. Gedirigeerd door Jean-Claude Malgoire klinkt het als aardse next best voor de hemelse Mozart.

Mozart: Requiem (K617: 180, distr. Harmonia Mundi)

    • Kasper Jansen