Mido is voor even “de koning van Kairo'

Egypte hoopt aan de hand van Mido de Afrika Cup te winnen. Gisteren haalde het gastland zonder de gekwetste held ten koste van Congo de laatste vier.

Egyptian star striker Ahmad "Mido" Hossam celebrates after scoring the first goal against Libya during the opening football match at the African Nations Cup (CAN) in Cairo 20 January 2006. AFP PHOTO/KHALED DESSOUKI AFP

Ahmed Hossam, beter bekend als Mido, is een meester in het opbouwen van haat-liefdeverhoudingen. De 23-jarige voetballer van Egypte werd vrijwel overal om zijn talenten door het publiek in de armen gesloten om vervolgens om zijn gedrag te worden uitgekotst. Tijdens de laatste editie van de Afrika Cup in 2004 in Tunesië werd de getructe aanvaller door de Egyptische media gezien als bron van ellende. Een paar maanden later werd Mido zelfs afgeschilderd als landverrader toen hij zich wegens een blessure niet beschikbaar stelde voor een belangrijk kwalificatieduel voor het WK, maar wel kort daarop voor zijn toenmalige club AS Roma speelde. Egyptische voetbalfans eisten dat de in Kairo geboren voetballer nooit meer het shirt van de Farao's zou dragen.

Aan het begin van 2006 is alles anders. Mido is tijdens de Afrika Cup niet alleen terug in de selectie van Egypte, hij is op dit moment volksheld nummer één. Aan de hand van de spits van Tottenham Hotspur hoopt het gastland volgende week kampioen van Afrika te worden. Bij de openingswedstrijd twee weken geleden tegen Libië werd Mido na zijn eerste doelpunt minutenlang door het uitzinnige publiek toegezongen. Dat hij later in de wedstrijd een strafschop miste, werd hem snel vergeven. Egypte won met 3-0 en Mido is sindsdien even “de koning van Kairo'.

De schrik bij Egypte was dan ook groot toen Mido tijdens een training een liesblessure op liep. Tegen Ivoorkust werd hij al na twintig minuten vervangen door de voormalige volksheld Hossam Hassan, die tegen Ivoorkust zijn 166ste interland speelde. De voorbije week leek het in Egypte slechts om één vraag te draaien: is Mido op tijd hersteld voor het duel in de kwartfinales met de Democratische Republiek Congo?

Mido bleef gisteravond aan de kant, maar zonder de nationale ster wist Egypte zich met een 4-1 zege toch te plaatsen voor de halve eindstrijd en was de 39-jarige Hossam Hassan held van de dag. Dinsdag hoopt de voormalige werknemer van Al-Zamalek, AA Gent, Ajax, Celta de Vigo, Olympique Marseille en AS Roma zelf “man van de wedstrijd' te worden. Naast het winnen van de Afrika Cup hoopt Mido bij zijn club Tottenham Hotspur een nieuw contract te verdienen. Zijn Nederlandse clubcoach Martin Jol heeft hem daartoe wel opgedragen fit terug te keren naar de Premier League.

Nog liever had de Londense club gezien dat Mido de Afrika Cup aan zich voorbij had laten gaan. Dat was geen optie voor de speler die in Egypte een eigen voetbalschool bezit en naar wie een kledinglijn is vernoemd. “Ik ben de grote man in Egypte. Ik ben de mensen wat verschuldigd. Ik wil een prijs met mijn land winnen“, legde Mido uit aan de Nederlandse coach.

Jol stak zijn nek uit voor de prof die in het verleden meer naam maakte door zijn eigengereide houding dan door zijn sportieve prestaties. Zo zullen ze Mido bij Ajax niet zo snel meer vergeten. In Amsterdam denken ze bij het horen van zijn naam niet aan zijn 21 doelpunten, maar aan zijn filmsterrengedrag. Vlak na het tekenen van zijn contract kocht Mido een rode Ferrari, uitte hij kritiek op zijn toenmalige trainer Ronald Koeman, verscheen hij niet op Nederlandse les, vergat hij afspraken met de dokter en zou hij een schaar naar het hoofd van Zlatan Ibrahimovic hebben gegooid. Volgens Koeman rechtvaardigde het spel van Mido zijn gedrag niet. “We hebben het hier maar over Mido, niet over Romário“, verzuchtte Koeman.

In Egypte is Mido nu vele malen “groter' dan Romário. Het enfant terrible moet de komende tijd bewijzen dat hij zich ook buiten de witte de lijnen als een voorbeeld voor de jeugd weet te gedragen. Anders wordt de spits in Egypte zo weer van zijn troon gestoten.

    • Koen Greven