Michiel Braam

Als een musicus pal na elkaar twee cd's laat verschijnen met “change' in de titel en gedeeltelijk hetzelfde repertoire, is het moeilijk in toeval te geloven.

Wil pianist Michiel Braam net als Duke Ellington destijds en de hippe recyclers van nu, het maximum persen uit één idee, voor elke deelmarkt een andere verpakking? Of is zijn oogmerk te onderstrepen dat een andere dag, andere musici en andere instrumenten kunnen leiden tot een grote “change' in klankkleur en sfeer?

Dat laatste is hoe dan ook het geval, met name in het trage Nightsong Aches. In de live opgenomen Steinway-versie denk je onwillekeurig aan Erik Satie maar als Braam hetzelfde stuk op de ouderwets moderne Wurlitzer 200 A speelt, heb je die associatie niet. Dat ligt ook aan de medemusici; de soms gestreken contrabas van Wilbert de Jonge op Change This Song klinkt volslagen anders dan de basgitaar van Pieter Douma op Hosting Changes. Op beide cd's frappeert Braams fijne neus voor heldere melodieën; zowel het opwekkende Songs each Night als het zwierige Can Ghosts Neigh? nestelen zich makkelijk in je kop.

Dat Michiel Braam met deze cd's zowel Duke Ellington als Sun Ra eert moet wel haast betekenen dat zijn volgende er weer een wordt met zijn “Bik Bent'.

Trio Braam, De Joode, Vatcher: Change This Song (BBB CD 8), Michiel Braam's Wurli Trio met o.a. drummer Dirk Peter Kölsch: Hosting Changes (BBB CD9). Distr. ToonDist

    • Frans van Leeuwen