Liever ambassadeur

Vader Van der Laan volgt het nieuws over zijn dochter Lousewies op zijn Domaine Blacailloux. In het Zuid-Franse Tourves kan hij de Nederlandse tv-zenders ontvangen. Telefonisch zegt hij dat felicitaties niet op zijn plaats zijn. Lousewies heeft volgens hem nooit geambieerd fractievoorzitter van D66 te worden in Den Haag. Vader van der Laan: “Ze is herhaaldelijk gevraagd om staatssecretaris, dan weer minister te worden. Maar ze wilde niet voorop lopen, omdat ze bang was onderuit te gaan. Nu had ze geen keus. Misschien waren er ook niet veel alternatieven voor D66.“

Toch zei Lousewies eens in een interview: “Ik wil zitten waar de macht zit.“ Maar duidelijk alles op zijn tijd. Bij de Tweede-Kamerverkiezingen in 2003 kreeg Van der Laan twee keer zoveel voorkeurstemmen als Boris Dittrich. Toen de opvolging van de gesneuvelde lijsttrekker Thom de Graaf actueel werd, aarzelde ze. Van der Laan wilde zich eerst bewijzen op het Binnenhof. Dittrich stond toen al in de startblokken en ging de fractie leiden.

Van der Laan was relatief onbekend met de Haagse politiek omdat zij haar sporen in Brussel had verdiend. Daar was zij adviseur en woordvoerder van de toenmalige eurocommissaris Hans van den Broek. Ze reisde met de privé-jet van de Europese Commissie naar Oekraïne en Rusland, vrat onderweg dossiers en bereidde pers-confenties voor. In 1999 belandde ze in het europarlement als hoofd van de D66-fractie. Met haar internationale achtergrond en grote talenkennis bewoog ze zich soepeltjes tussen de vertegenwoordigers van de verschillende lidstaten. Als kind hadden haar ouders haar van hot naar her gesleept. Vanwege de diplomatieke loopbaan van vader woonde ze in Duitsland, op de Antillen en in Amerika. Alleen haar studiejaren bracht ze in Nederland door, toen ze in Leiden internationaal recht studeerde. De VS hebben haar gevormd. Nu nog hoort de mediagenieke Van der Laan vaak dat ze een andere stijl heeft dan in Nederland gebruikelijk is. Erg direct en actiegericht.

Van der Laan, die tussen het Kamerwerk door ook nog haar zoontje Helix kreeg, profileerde zich op een aantal opmerkelijke onderwerpen. Ze wilde godslastering uit het wetboek schrappen, pleitte al eerder voor het verbreken van de banden met het Vaticaan, en verzette zich tegen de inperking van de privacy omwille van de terreurbestrijding.

De vraag is hoe lang Van der Laan fractievoorzitter zal zijn en of zij de sombere peilingen van D66 weet om te buigen. Blijft zij fractievoorzitter tot na de gemeenteraadsverkiezingen, tot de nieuwe Kamerverkiezingen in 2007 of blijft ze wellicht nog langer?

Haar mooiste dromen spelen zich volgens haar naasten niet af op het Binnenhof. Het liefst zou Van der Laan weer naar het buitenland vertrekken. Haar vader denkt dat ze nog wel eens ambassadeur voor de Europese Unie in Warschau, Moskou of Kiev zal worden. Want uiteindelijk gaat haar voorkeur toch uit naar Europese of internationale zaken.