Kirgizië: `Waar bent u mee bezig?`

Bisjkek, 4 febr. President Koermanbek Bakijev van Kirigizië heeft gisteren het parlement de mantel uitgeveegd. Hij verweet het er “een confronterende benadering“ op na te houden en noemde het “een plek van ruzies, intriges, spanning en instabiliteit“, waar het werk van de regering wordt “gesaboteerd“. “Waar bent u mee bezig? Probeert u de macht te grijpen?“ vroeg hij in een toespraak in het parlement. Volgens de president bemoeit het parlement zich met criminele onderzoeken voordat ze voltooid zijn en eist het ten onrechte het ontslag van legerleiders en de chef van de geheime dienst. Kirgizië is instabiel sinds in maart vorig jaar president Akajev werd verdreven en een coalitie van zijn critici aan de macht kwam die het onderling niet goed kunnen vinden.