IAEA vandaag bijeen over kwestie-Iran

De bestuursraad van het Internationale Atoomenergie Agentschap (IAEA) zal mogelijk vandaag in Wenen besluiten over doorverwijzing van de Iraanse nucleaire kwestie naar de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

De 35 vertegenwoordigers in de bestuursraad zouden gisteren al stemmen over een resolutie waarin verwijzing van het Iraanse dossier naar de Veiligheidsraad is vervat, maar die bijeenkomst werd uitgesteld. De vergadering is nu voor vanochtend gepland. Diplomaten zeiden dat gisteren achter de schermen is geprobeerd de tekst van de resolutie zo bij te schaven dat brede wordt bereikt. Maar fervente tegenstanders als Syrië en Venezuela zullen zich niet laten overhalen, terwijl Egypte aandrong op de noodzaak van een “kernwapenvrije zone' in het Midden-Oosten (inclusief Israël).

De grote Westerse lidstaten, de VS, Engeland, Frankrijk en Duitsland, werden het maandag in Londen al eens over inschakeling van de Veiligheidsraad. Dat is volgens hen nodig omdat onvoldoende vertrouwen bestaat dat Iran zijn nucleaire activiteiten uitsluitend vreedzaam wil aanwenden.

Iran heeft gewaarschuwd dat het zich niet langer zal onderwerpen aan het inspectie-regime van de IAEA, en dat het zich dan gerechtigd voelt om zijn vreedzame nucleaire activiteiten “zonder enige restricties“ te hervatten, indien de zaak inderdaad formeel aan de Veiligheidsraad wordt gemeld.

Gisteren kwam daar het Iraanse dreigement bij dat Teheran in dat geval ook niet langer wil praten over het compromisvoorstel om uraniumverrijking ten behoeve van zijn energievoorziening in Rusland te laten plaatsvinden.

Volgens diplomaten betekent inschakeling van de Veiligheidsraad niet dat direct sancties dreigen. Het gaat er nu eerst om de diplomatieke druk op Iran verder op te voeren. Bij het overleg van afgelopen maandag in Londen spraken de grote landen al af dat in ieder geval de volgende rapportage van IAEA-chef ElBaradei over Iran wordt afgewacht. Dat is in maart.