Honderden doden bij ramp veerboot

Reddingswerkers hebben ten minste 324 opvarenden in veiligheid gebracht van de Egyptische veerboot die gisteren in de vroege ochtend verging op de Rode Zee. Tussen de 1.300 en 1.400 mensen waren aan boord van het schip. Gevreesd wordt dat de meesten de ramp niet hebben overleefd.

Familieleden wachten in de Egyptische havenstad Safaga op nieuws over hun verwanten aan boord van de al-Salam Boccaccio 89 die gisteren verging. Reddingswerkers vrezen dat er honderden doden zijn. Foto AFP Egyptian families wait for news of their relatives at the main gate of the arrivals area at Safaga port, on Egypt's southeastern Red Sea coast 03 February 2006. Hundreds of people were feared drowned in the Red Sea today after an Egyptian ferry sank in bad weather on an overnight crossing from Saudi Arabia with some 1,300 passengers on board. The owners of the Panamanian-flagged Al-Salam Boccaccio 98 said between 300 and 400 people had been rescued but maritime sources said heavy seas and strong winds were complicating the work of emergency teams as night fell. AFP PHOTO/KHALED DESOUKI
Familieleden wachten in de Egyptische havenstad Safaga op nieuws over hun verwanten aan boord van de al-Salam Boccaccio 89 die gisteren verging. Reddingswerkers vrezen dat er honderden doden zijn. Foto AFP Egyptian families wait for news of their relatives at the main gate of the arrivals area at Safaga port, on Egypt's southeastern Red Sea coast 03 February 2006. Hundreds of people were feared drowned in the Red Sea today after an Egyptian ferry sank in bad weather on an overnight crossing from Saudi Arabia with some 1,300 passengers on board. The owners of the Panamanian-flagged Al-Salam Boccaccio 98 said between 300 and 400 people had been rescued but maritime sources said heavy seas and strong winds were complicating the work of emergency teams as night fell. AFP PHOTO/KHALED DESOUKI AFP

De 35 jaar oude veerboot al-Salam Boccaccio 89 zonk op ongeveer tachtig kilometer uit de kust, ter hoogte van de Egyptische havenstad Safaga. Het schip was donderdagavond vertrokken voor de nachtelijke overvaart vanuit Duba in Saoedi-Arabië. Aan boord waren veel Egyptenaren die in Saoedi-Arabië hadden gewerkt of naar huis terugkeerden van de bedevaart naar Mekka.

Over de oorzaak van de ramp is nog niets bekend. Er stond een sterke wind, maar volgens waarnemers was er geen sprake van noodweer met extreem hoge golven. De Egyptische minister van Vervoer, Mohammed Lufty Mansour, zei vanochtend vroeg tegen journalisten dat er “een kleine brand“ was aan boord van het schip voordat het zonk, maar dat nog onderzocht moet worden of die de ramp heeft veroorzaakt. Minister Mansour zei ook dat tot dusver 324 opvarenden zijn gered.

In de havenplaats Hurghada werden vanochtend vroeg circa 140 overlevenden aan land gebracht en naar ziekenhuizen vervoerd. Enkelen schreeuwden kwaad naar journalisten dat de hulpverlening slecht was verlopen. “Ze hebben ons 24 uur in het water laten ronddrijven. Een helikopter vloog boven ons maar negeerde onze tekens“, zei een man.

In Safaga, waar de veerboot had moeten aankomen, verzamelde zich een grote menigte van familieleden in de hoop iets te vernemen over het lot van hun verwanten. Sommige wachtenden klaagden over de gebrekkige informatieverstrekking en anderen zeiden dat de politie hen wilde wegjagen.

Volgens de Saoedische autoriteiten had de veerboot op donderavond rond tien uur voor het laatst contact met de wal, en verdween het schip daarna van de radar.

De veerboot, in 1970 in Italië gebouwd, is sinds 1998 eigendom van de Egyptische rederij al-Salam. Volgens deskundigen was de veerboot, die ook 42 voertuigen aan boord had, van hetzelfde type als de Herald of Free Enterprise en de Estonia, die respectievelijk in 1987 en in 1994 vergingen. (AP, Reuters)