Het Leefbaar van nu gedraagt zich als oude politiek

Uit een peiling de Rotterdamse bevolking blijkt dat de PvdA op 21 zetels zou uitkomen als er nu verkiezingen zouden zijn en dat Leefbaar Rotterdam zou zakken naar 9 (NRC Handelsblad, 1 februari). Een aardverschuiving, daar Leefbaar nu 17 zetels heeft en de PvdA slechts 11. Het is interessant om te zien hoe de lijsttrekkers van de beide partijen reageren op de peiling. Marco Pastors van Leefbaar begint wild om zich heen te schoppen, verklaart dat het `een ramp voor Rotterdam zou zijn als de PvdA weer terugkomt` en zegt heel arrogant de peilingen `simpelweg niet te geloven`, waarmee hij de stem van de kiezer dus niet respecteert. Vol ongeloof zag ik deze zure reactie bij tv-Rijnmond en op het NOS-journaal.

Dan Peter van Heemst, van de PvdA. In plaats van triomf straalt Van Heemst juist leiderschap uit: hij relativeert de peiling, zegt dat alleen de uitslag op 7 maart telt en legt bezorgd uit dat hij zich `nu veel drukker maakt over mensen die door Eneco worden afgesloten van hun elektriciteit, zodat ze in de kou komen te zitten in de winter'. Gelukkig is dat laatste probleem diezelfde dag nog aangepakt, doordat de energiebedrijven onder druk van dit soort uitspraken een betalingsregeling hebben getroffen voor afgesloten klanten. Het is mij duidelijk: het Leefbaar van nu gedraagt zich als oude politiek, terwijl de PvdA juist fris, gedegen en vooral ook weer sterk en sociaal is. Ik ben benieuwd naar 7 maart.

    • Leonie van der Poel Rotterdam