Federer zegt Rotterdam af

Roger Federer zal dit jaar niet aan de eerste ronde van de Davis Cup en het ABN Amro tennistoernooi in Rotterdam deelnemen. De Zwitserse toptennisser, eerste op de wereldranglijst, wil rust nemen. “Ik moet mijn batterijen opladen“, zegt Federer, die zondag de finale van het Australian Open won van de Cyprioot Marcos Baghdatis.

Zwitserland speelt volgende week de eerste ronde van de DavisCup tegen Australië. In Rotterdam is Federer de titelhouder. Het tennistoernooi in de Maasstad is van 20 tot en met 26 februari.

Federer telefoneerde persoonlijk met toernooidirecteur Richard Krajicek om zijn afmelding door te geven. “Ik betreur het ten zeerste dat ik mijn titel niet kan komen verdedigen“, zei de Zwitser.

Krajicek was vanzelfsprekend teleurgesteld over de afmelding van de belangrijkste speler. Hij probeert nu Baghdatis, de grote verrassing van het recente toernooi in Merlbourne, naar Rotterdam te halen. In de finale van de Australian Open was de Cyprioot echter kansloos tegen Federer: 5-7, 7-5, 6-0 en 6-2. Federer won voor de tweede keer in Australië, het was zijn zevende grandslamtitel. Hij was desondanks als een kind zo blij met de zege, die na een matige start tot stand kwam. Hij had geluk dat Baghdatis in de tweede game van de vierde set getroffen werd door een krampaanval in zijn linkerkuit.

Vorig jaar bedankte Federer eveneens voor het Zwitserse team dat vervolgens in de eerste ronde van de Davis Cup verloor van Nederland. De beste tennisser van de wereld was toen al in Nederland geweest om de titel in Rotterdam te veroveren. De rentree van Federer wordt eind februari in Dubai verwacht. Daar is hij eveneens titelverdediger.

Daarna heeft hij veel punten te verdedigen in de Masters Series van Indian Wells en Miami in de Verenigde Staten. Het tennisfenomeen uit Basel heeft onlangs verklaard dat de verdediging van zijn nummer 1-positie op de wereldranglijst de hoogste prioriteit heeft. Ook wil hij graag zijn erelijst vervolmaken met een overwin ning in het Franse Open op Roland Garros. Dat is de enige van de vier grandslams die hij nog niet heeft kunnen winnen. De hattrick van drie titels werd voor het laatst verwezenlijkt door Pete Sampras.

Raemon Sluiter heeft zich gisteren gekwalificeerd voor de halve finale van het challenger-tennistoernooi in Andrezieux (Frankrijk). De Rotterdammer versloeg in de kwartfinale de Duitser Lars Burgsmüller met 2-6 7-6 (2) 6-3.

In de halve finale ontmoet de kopman van het Nederlandse Davis-Cupteam, volgende week in Amsterdam tegen Rusland, de winnaar van het duel tussen de Fransen Antony Dupuis en Gilles Simon.

Sluiter heeft in het verleden tegen Andrezieux al een aantal keren getennist. Alle drie de wedstrijden die hij speelde, gingen over drie sets.