Dittrich stapt op als partijleider van D66

Boris Dittrich is wegens “politiek-tactische fouten“ in de zaak-Uruzgan afgetreden als fractievoorzitter en politiek leider van D66. Lousewies van der Laan volgt hem op als leider van de Tweede-Kamerfractie.

Dittrich maakte zijn aftreden gisteren op een persconferentie bekend. Hij wil wel Tweede-Kamerlid blijven. Van der Laan was vice-fractieleider.

Dittrich, die zijn partij in 2003 in een coalitie met CDA en VVD leidde, dreigde vanaf december met een kabinetscrisis als het kabinet waaraan D66 deelneemt ondanks verzet van deze partij toch tot de uitzending van militairen naar de Afghaanse provincie Uruzgan zou besluiten.

Donderdag, toen bleek dat een zeer brede Kamermeerderheid de uitzending ondersteunde, gaf Dittrich toe dat dit dreigement er alleen op gericht was de PvdA naar het “nee'-kamp over te halen. Die strategie mislukte.

“Ik wil het hoofdstuk Afghanistan nu sluiten“, zei Dittrich gisteren. Hij denkt niet dat zijn loze dreigement met een kabinetscrisis afstraalt op zijn opvolgster: “Ik neem door mijn aftreden als politiek leider de schuld op mij. D66 kan nu met een schone lei beginnen.“

Minister Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing, D66) die zich eerder als een tegenstander van de missie naar Afghanistan had laten kennen, maar zich al vorige maand alsnog achter het kabinetsbesluit schaarde, wilde niet ingaan op Dittrichs aftreden. “We moeten kalm blijven en ons werk doen“, zei hij gisteren na het wekelijkse kabinetsberaad. Daarin bekrachtigde het kabinet het besluit om troepen naar Uruzgan te sturen.

Premier Balkenende (CDA) zei gisteravond het aftreden van Dittrich te betreuren. “Je ziet niet graag dat iemand deze consequentie trekt, ook al heb ik niet alle stappen van de D66-fractie van de afgelopen weken begrepen.“

Hij betoonde zich geestdriftig over de brede steun in de Kamer voor Uruzgan: “Wie had dat in november of december kunnen denken?“ Nu kan de verdere “fysieke voorbereiding“ van de missie beginnen, aldus Balkenende.

De premier wilde niet ingaan op de donderdag met brede steun in de Tweede Kamer aanvaarde motie die de regering opdraagt voortaan wél een “eenduidig besluit“ tot uitzending van troepen te nemen, alvorens de Kamer daarover om een oordeel te vragen. Volgens de premier is er steeds een “besluit“ geweest. Van enig meningsverschil over de zaak was gisteren in de ministersploeg geen sprake, aldus Balkenende.

De val van Dittrich

Pagina 3

Portretten

Reacties

Pagina 19

Hoofdartikel

Pagina 37

Amateuristisch partijtje