DIEREN

Onderweg in Europa kom je het beeld vaak tegen. Dieren op transport. Veewagens vol bange voorgevoelens, soms meerdere verdiepingen. Anders dan bij deze Hongaarse kooi op wielen valt er voor de dieren weinig te zien onderweg. Veewagens herken je aan een rij gaten, net groot genoeg voor wat frisse lucht. Van de dieren krijgen we niet meer dan wat snuivende neusgaten te zien.

De bange ogen blijven ons meestal bespaard. Want dat moeten we natuurlijk niet hebben. We zouden ons maar zorgen gaan maken.

Deze koeien hebben geen idee waar de reis zal eindigen. Wij passerende automobilisten ook niet. En toch lukt het ons niet hier een vrolijke afloop in te zien. Zo'n beeld eindigt ergens bij een abattoir, dat kan haast niet anders.

Wij weten het, zij weten het ook.

Het is die blik in die ogen die ons medeschuldig maakt. Of we willen of niet.