De drie wijzen

21 nummers in bijna 70 minuten. Het is duidelijk: de mannen van Opgezwolle hebben meer dan genoeg te vertellen. Eigen wereld is een nieuwe mijlpaal in het succesverhaal van de Nederlandse hiphop. Daaraan heeft dit Zwolse stelletje al het nodige bijgedragen: vooral Vloeistof, de derde cd als we een samenwerkingsproject met Rotterdammer DuvelDuvel nadrukkelijk meerekenen, zette de groep op de kaart.

Opgezwolle: Eigen wereld (Top Notch, distr. PIAS)
Opgezwolle: Eigen wereld (Top Notch, distr. PIAS)

Op die plaat bleek al waar de grootste kracht van Opgezwolle ligt: in de uitmuntende productiekunsten van de dj van dienst: Delic (Peter Blom). Ook op Eigen wereld barsten de nummers weer uit hun voegen van de ijzersterke vondsten. Delic kiest steevast voor een donker geluid, waarin de beats zich voortslepen door een krakend, desolaat, post-industrieel klankenlandschap. Het pikzwart van de hoes is er niet voor niets, al is er altijd ruimte voor enige relativerende grapjes van productionele aard. De accordeon in “Gekkenhuis' voegt enige oosterse sferen toe, hetgeen natuurlijk verwijst naar de geuzennaam “Het Verre Oosten' die de mannen aan hun Overijsselse afkomst ontlenen. Dat er in datzelfde nummer ook een zingende zaag opduikt, maakt onze dag helemaal goed.

Maar vlak vooral de raptalenten van Sticks (Junte Uiterwijk) en Rico (Ricardo McDougal) niet uit. Ze laten de lettergrepen dreigend dartelen over de maatstrepen en halen heel wat overhoop. Veelbetekenend in dit verband is “Tunnelvisie', dat wortelt in de verder niet al te opwindende werkelijkheid van de regio: een voortijdig door de sterke arm der wet beëindigd, zelf georganiseerd feestje in een tunnel onder de A28, omdat er verder in het Zwolse niet zo gek veel te doen is voor de urban jeugd. En dat zullen de betrokken partijen weten ook: “Check je gemeentebeleid! () Waarom tien euro betalen voor een toegangskaart / Waarom in een hiphopstad zo weinig feestjes per jaar?“

Toegegeven, zo op papier zijn het geen regels waar je de PC Hooft-prijs mee wint. Maar je moet het horen, met de dwingende dictie van Rico en Sticks en met dat dreigende, aanzwellende geluid uit Delics computer als een stevig fundament eronder. Vakbroeders als Raymzter, Duvel, Shyrock en Winne dragen bij aan de feestvreugde, net als volkszanger Bert Vrielink, waarmee Opgezwolle eens te meer de regionale afkomst benadrukt. De kracht van de Nederlandse hiphop gaat de grenzen van de Randstad ver te boven, zoals op Eigen wereld luidkeels wordt verkondigd.

Opgezwolle: Eigen wereld (Top Notch, distr. PIAS)

*****

    • Jacob Haagsma