Cat Power: The Greatest

Soul is niet het eerste genre dat in gedachte springt bij de muziek van Chan Marshall alias Cat Power, de Amerikaanse indiepopzangeres die altijd zo schuchter op het podium staat dat de toeschouwer zich een voyeur in haar gekrenkte ziel waant. Toch koos Marshall de vrolijke optie om haar nieuwe album op te nemen in de soulstad Memphis, omringd door muzikanten die hun sporen verdienden bij Al Green en Booker T & the MG's. Het moeten zeldzaam ingetogen sessies geweest zijn in de Ardent Studio, bekend van uitbundiger artiesten als Big Star en The Staple Singers. Een soulplaat is The Greatest niet direct geworden, want daarvoor fluistert Marshall haar serene liedjes te onnadrukkelijk en zacht. Maar mooi is het wel, hoe de typische Stax-blazers plotseling opduiken in “Could we' of gitarist Mabon “Teenie' Hodges haar een lekker luie Al Green-swing meegeeft. Precies wat Cat Power nodig had; een beetje power uit de Amerikaanse soultraditie.

Cat Power: The Greatest (Matador/V2)

Cat Power: The Greatest (Matador/V2)

    • Jan Vollaard