Boris Kovac: World after History

In de Balkan-muziek is het bijna een wet: het leven is treurig dus we spelen vrolijk, als het kan in turbo-tempo.

Boris Kovac: World after History (Piranha 1997, distr. Music&Words)

De Servische saxofonist Boris Kovac doet daar niet aan mee. Hij schetst het leven als een armoedige kermis waar je helaas aan mee moet doen. In de draaimolen word je misselijk, in de schiettent zijn de geweren hartstikke krom en als je als troost een suikerspin bestelt, blijkt je portemonnee gerold. Zijn groep Campanella vertolkt deze visie met veel Grieks en “Fellini' in de smeltkroes, van licht melancholisch tot zeer chagrijnig. Met als pesterig hoogtepunt de tekst “We want to entertain you' waar het cynisme als zwarte teer van afdruipt.

Wie houdt van walsen met de dood of eens een avondje door wil zeuren - gedeelde smart is halve smart - moet zich Boris Kovac op 10 februari in Utrecht (RASA) en 12 februari in Amsterdam (BIMhuis) niet laten ontgaan.

Boris Kovac: World after History (Piranha 1997, distr. Music&Words)

    • Frans van Leeuwen