Belle van Zuylen-toren bewijs van grootheidswaanzin 2

Utrecht moet de hoogste toren van Nederland krijgen, zo kopt NRC Handelsblad op 25 januari. De Belle van Zuylen-toren, 262 meter maar liefst. Door projectontwikkelaars en architecten aangeprezen als `tegenhanger van de Kop van Zuid in Rotterdam en de Zuidas van Amsterdam` en `bijdrage aan het profiel van de stad Utrecht`.

Als bewoner en liefhebber van het vlakke, fijnmazige laagland en een stad als Utrecht, ben ik nogal verontrust over deze plannen. Op brutale wijze verstoren dit soort megalomane bouwsels het bestaande evenwicht in landschapsmaten en stadsprofielen. Ze degraderen historische stadskernen tot zoiets als Madurodam. Goed te zien valt dit bijvoorbeeld in Den Haag, waar het Binnenhof op lelijke wijze gedomineerd wordt door de hoog oprijzende Hoftoren erachter.

Het is onbegrijpelijk dat dergelijke aanslagen op landschap en stadsschoon schijnbaar ongestoord plaats kunnen vinden.

    • P.A.J. de Kruif Zeist