Alpenheggenmus

De Eiger Noordwand bij Grindelwald (Zwitserland) vormt een loodrechte, duistere wand van onherbergzaamheid. De boomkruinen in het besneeuwde dal zijn rijk aan de Alpenheggenmus (Prunella Collaris). Deze lichtbruin getekende heggenmus met scherp, geel snaveltje en zwart gevlekte, witachtige keel is een juweel van ingetogen kleurschakering. De dekveren over de vleugels zijn diepzwart, afgezet met witte stippen als kleine sneeuwvlokken. De staartpunten zijn roomwit en de flanken hebben een roodbruine gloed. De winterzon straalt in de diepblauwe hemel. De Alpenheggenmus zingt een leeuwerikachtig lied. Nestelplaats vindt hij juist in die ontoegankelijke rotswanden van de Alpen, waar bijna niemand zich waagt.

Alpenheggenmus (Prunella Collaris) Foto: Daniele Occhiato (birdpix.nl)
Alpenheggenmus (Prunella Collaris) Foto: Daniele Occhiato (birdpix.nl) Occhiato, Daniele

freriks@nrc.nl

    • Kester Freriks