AGENDA FEBRUARI/MAART

04 Prêt à porter

Het staartje van de jaarlijkse modebeurs Prêt à porter in Parijs, waar al 50 jaar lang de trends voor het komende jaar worden getoond. 1500 modemerken uit meer dan 50 landen presenteren zich op dit internationale podium. Nederland behoort tot de toptien van de internationale deelnemers. Behalve modeshows zijn er workshops en conferenties.

04 Cabaret aan de Amstel

'Wilkommen, bienvenue, welcome...,' zingt de ceremoniemeester, en dan begint de beroemde show over het zangeresje Sally Bowles in de Kit Kat Klub in het benarde Berlijn van begin jaren dertig. De nieuwe Nederlandse versie (met Pia Douwes, Ara Halici en Anne-Wil Blankers) staat drie maanden lang in Carré in Amsterdam. Het theater aan de Amstel is voor deze gelegenheid ingericht als nachtclub, compleet met tafeltjes, stoeltjes en rode lampjes.

Tot en met 4 mei.

05 Super Bowl

De Super Bowl, de finale van de belangrijkste competitie van het American Football, wordt op 5 februari voor de veertigste maal georganiseerd. Locatie voor de Amerikaanse rugbywedstrijd is deze keer Ford Field in Detroit. The Rolling Stones zullen hun 'A Bigger Bang' World Tour onderbreken om het sportevenement op te fleuren met een concert in de rust. Vorig jaar wonnen de New England Patriots de Super Bowl door met 24-21 te winnen van Philadelphia. Er kijken jaarlijks 150 miljoen mensen naar de finale.

09 Droommeisjes in Berlijn

De 56ste editie van het filmfestival van Berlijn, een van de drie grote filmfestivals (naast Cannes en Venetië) toont traditiegetrouw enkele grote Amerikaanse producties, waaronder The New World, de visie van Terence Malick op de legende van Pocahontas. Hij dingt niet mee naar de Gouden Beer, de belangrijkste prijs van het festival, die dit jaar uitgereikt zal worden door een jury onder leiding van de Britse actrice Charlotte Rampling (zie foto). Het retrospectief Dream Girls is gewijd aan filmsterren uit de jaren vijftig uit Amerika, Europa en Azië. Tot 19 februari.

10 Turijn in de winter

Na vier jaar wordt februari weer gedomineerd door televisiebeelden van wintersporten waar in Nederland gewoonlijk slechts bij hoge uitzondering naar gekeken wordt. De Olympische Winterspelen, die van 10 tot en met 26 februari in Turijn worden gehouden, brengen ons naast een overvloed aan schaatsen, uitzendingen over biathlon, schansspringen, langlaufen, curling, skeleton, rodelen, bobsleeën, shorttrack, half pipe snowboarden of freestyle skiën. De Nederlandse ploeg, onder aanvoering van chef de mission Ed Verheijen, bestaat voornamelijk uit schaatsers, met uitzondering van een groepje bobbers, enkele shorttrackers en twee snowboarders.

18 Gratis Stones in Rio

Precies 44 jaar nadat economiestudent Mick Jagger 30 pond van zijn moeder leende om een gitaarversterker te kopen, geven de Rolling Stones een gratis 'Bigger Bang' concert op het strand van Copacabana bij de Braziliaanse stad Rio de Janeiro. Bij de organisatie van het concert zijn 1500 mensen betrokken. Het podium is 22 meter hoog en 57 meter breed en er komen zestien torens met luidsprekers en videoschermen. Naar verwachting zullen er anderhalf miljoen bezoekers op afkomen.

28 Vette dinsdag

De dag voor aswoensdag heet in New Orleans Mardi Gras - wat Frans is voor vette dinsdag. Traditioneel een groot feest met optochten, praalwagens en uitbundige kostuums. Het hart van de feestelijkheden is The French Quarter, de oude wijk van de stad. Vooral in Bourbon Street is er op Mardi Gras geen doorkomen aan. Ondanks Katrina is New Orleans vast van plan ook dit jaar Mardi Gras te vieren. The French Quarter is een van de weinige wijken die niet is ondergelopen.

04 MAART

Volkscongres in Grote Hal

In de Grote Hal van het Volk in Bejing komen elk jaar meer dan 3.000 niet democratische gekozen parlementariërs bijeen. Formeel bekleedt het Nationaal Volkscongres van China het hoogste staatsgezag, in werkelijkheid bekrachtigt het besluiten die door de communistische partijleiding zijn genomen. Op de agenda van de komende zitting staat onder andere de vaststelling van het elfde vijf-jarenprogramma voor China's economische en sociale ontwikkeling.

De regering wil de snelle groei van de economie in stand houden maar ook de kloof tussen arm en rijk verkleinen. Daarom wordt meer geld uitgetrokken voor ontwikkeling van het achtergebleven platteland.