Zachter weer op komst

De koude, maar zeer dunne luchtlaag nabij het aardoppervlak wordt momenteel geleidelijk opgeruimd. Morgenmiddag ligt het kwik overal boven nul en wellicht keert de winter daarna voorlopig niet terug, al moet er voor zondag nog een slag om de arm worden gehouden. Kou boven Oost-Europa rukt dan nog eenmaal tot vlak bij ons land op. Na het weekeinde draait de wind echter naar westelijke richtingen en is het definitief gedaan met de kou. Het blijft daarbij meest bewolkt.

Vanochtend vroor het 6 graden in Zuid-Limburg, terwijl het in het Waddengebied tegelijkertijd al plus 4 graden was geworden. Komende nacht sijpelt de zachtere lucht steeds verder het land binnen, alleen in Limburg vriest het nog een graadje. Daarbij is het bewolkt en nevelig en lokaal wordt er mist gevormd. Ook kan er een spatje motregen vallen.

Morgen overdag verandert het weerbeeld weinig, al gaat het later vooral in de noordoostelijke helft van het land wat intensiever motregenen. Bij een zwakke tot matige wind uit west tot noordwest wordt het 2 tot 6 graden, gaande van zuidoost naar noordwest.

Zondagnacht draait de wind korte tijd naar het oosten en komt het noordoosten net in koudere lucht terecht. Het gaat daar licht vriezen en er kan een vlokje sneeuw vallen. Zondag overdag is het bewolkt en variëren de maxima van 1 graad in Groningen tot 4 graden in Zeeland. Na het weekeinde is de dooi algemeen. Het blijft bewolkt met soms wat regen.