Weekboek 4

Niet verdrietig, maar teleurgesteld

Het nieuwe jaar is moeizaam begonnen voor James Frey, auteur van de Amerikaanse bestseller A Million Little Pieces. Op 8 januari werden zijn memoires door onderzoeksjournalisten van thesmokinggun.com ontmaskerd als een verzameling verzinsels en opgeklopte waarheden. Frey beschreef zijn weg uit een van drank, drugs en criminaliteit doordrenkt leven op dusdanig heftige wijze dat Oprah Winfrey ervan wakker lag. Winfrey besloot A Million Little Pieces op te nemen in haar Book Club, waarna Frey 3,5 miljoen exemplaren verkocht en een ster werd. Totdat thesmokinggun roet in het eten gooide. Drie dagen later zat Frey bij CNN's Larry King om uit te leggen dat de controverse ging om maar 18 pagina's van de in totaal 432, “en dat valt ruimschoots binnen het domein van wat gepast is voor memoires.' Hij bleef erop hameren dat het boek gaat om zijn ontsnapping uit een drank- en drugsverslaving, en dat hij die weg wel degelijk heeft afgelegd. Frey gaf toe dat hij zijn manuscript in eerste instantie als roman had proberen te slijten.

James Frey bij Oprah Winfrey Foto AP This photo provided by Harpo Productions shows Oprah Winfrey, right, Thursday, Jan. 26, 2006, during her live television interview with James Frey, author of "A Million Little Pieces," in Chicago. Winfrey challenged Frey over his disputed memoir during the telecast, asking him to explain why he "felt the need to lie." Frey's story of substance abuse and recovery became one of the best-selling books of 2005 after Winfrey named it to her book club last fall, with countless addicts citing it as inspiration. (AP Photo/Harpo Productions, George Burns) Associated Press

Oprah Winfrey belde nog tijdens de uitzending om haar steun te betuigen aan de wankelende schrijver. Haar mening bleek echter honderdtachtig graden gedraaid toen ze op 26 januari de schrijver en zijn (ex-)uitgeefster Nan Talese in haar show te gast had. Voor de ogen van miljoenen kijkers kregen Frey en Talese billenkoek van Amerika's machtigste vrouw. “Ik heb je verdedigd, maar nu heb ik het gevoel dat je ons allemaal bedrogen hebt. Ik ben niet verdrietig, maar beschaamd en teleurgesteld.' Winfrey koos ervoor om ook zelf door het stof te gaan. Op de bank zaten drie journalistieke zwaargewichten, die scherpe stukken hadden geschreven over haar rol in de affaire. Winfrey bedankte hen voor hun kritiek.

Oprah's volgende Book Club-keuze is de Holocaust-klassieker Night van Elie Wiesel, een boek dat door sommigen een “autobiografische roman' wordt genoemd.

Te koop voor de hoogste bieder: romanpersonage

De controversiële Duitse auteur Alban Nikolai Herbst (pseudoniem van Alexander Michael von Ribbentrop) zoekt een personage op de Duitse site van internetveilinghuis eBay. Herbst werkt aan het laatste deel van zijn trilogie “Anderswelt', dat Argo gaat heten. De hoogste bieder wordt een van de hoofdpersonages in Argo, belooft Herbst: “U kunt zijn wat u altijd al wilde zijn.' Als het hoogste bod niet boven de duizend euro uitkomt, wordt de koper een “met liefde vormgegeven bijfiguur'. De foto van de te veilen waar toont een overvol bureau. In het midden liggen een stapel leeg papier en een pen.

Herbst meldde in een interview met het Duitse Börsenblatt dat de actie absoluut niet bedoeld is als grap. Het idee zou aangedragen zijn door een lezeres van zijn weblog, als oplossing voor Herbsts geldnood. Wel is hij blij met de manier waarop het verkopen van een rol in deze roman contrasteert met de rechtsgang rondom zijn boek Meere (2003). Meere werd in Duitsland verboden na een aanklacht van Herbsts ex-vriendin, die zichzelf te herkenbaar vond in het boek. De veiling voor Argo sluit op 5 februari.

A.F.Th. alleen bij winkels “met een speciaal gevoel'

Twee weken geleden maakte Querido bekend dat er een nieuwe roman van A.F.Th. van der Heijden in aantocht is, Het schervengericht. Ook komt A.F.Th. met de novelle Drijfzand koloniseren, volgens zijn uitgever Querido de sleutel tot de cyclus Homo duplex. Deze novelle zou alleen verkrijgbaar zijn bij boekhandels die behoren tot de Boekhandels Groep Nederland (BGN), te herkennen aan het logo met een asterisk voor een haakje.

Wouter Roelants, boekhandelaar te Nijmegen, vond dat op zijn zachtst gezegd verwonderlijk. ,,Ik begrijp niet waarom je een grote groep afnemers passeert. Wij verkopen heel veel Van der Heijden en hebben hem hier twee keer op bezoek gehad. Zo'n sleutelnovelle is natuurlijk iets geweldigs voor liefhebbers.''

De exclusiviteit blijkt echter flexibel te zijn. Afgelopen maandag deed Roelants inkopen op de vakbeurs voor uitgevers en boekhandels in Houten. “De vertegenwoordiger van Querido vroeg aan me hoeveel exemplaren van Drijfzand koloniseren ik wilde hebben.' Die vertegenwoordiger was Edo Dietvorst. “We willen boekhandels in de buurt van BGN boekhandels of boekhandels in plaatsen met een speciaal Van der Heijden gevoel, zoals Eindhoven, Nijmegen en Amsterdam, tegemoetkomen.'

Uitgeefster Annette Portegies van Querido licht toe: ,,Boekhandels die niet bij de BGN horen, kunnen inderdaad een paar boekjes krijgen. Wij willen geen Van der Heijden-fans duperen, BGN-boekhandels willen evenmin hun collega's duperen. Er hebben zich zelfs verschillende boekhandels bij ons gemeld die ook wel interesse zouden hebben in zo'n speciale publicatie. Van der Heijden vindt het leuk om dit soort boekjes te maken; hij verzorgde in 1998 ook al een voorpublicatie van Homo duplex voor boekhandel Athenaeum in Amsterdam. Dus wie weet.'

    • Merel Boers