Vuurtje moet veiliger

Minder regels uit Brussel, predikt de Europese Commissie al enige tijd. Maar de neiging om van Lissabon tot Oslo alles vanuit Brussel aan uniforme regels te onderwerpen, bestaat nog steeds. De wegwerpaansteker is het jongste doelwit van het dagelijks bestuur van de Europese Unie.

Gisteren kondigde Markos Kyprianou, de Cypriotische Commissaris voor gezondheidszaken en consumentenbescherming, aan dat hij in de EU kindvriendelijke wegwerpaanstekers verplicht wil stellen. Als het aan hem ligt zullen producenten verplicht worden alleen nog maar aanstekers te vervaardigen die niet direct bij aanraking door kindervingers ontvlammen. Zijn ambtenaren hebben alvast berekend dat dit per jaar 34 tot 40 kinderlevens kan sparen.

De bedrijfstak is eerder gevraagd op vrijwillige basis alleen nog maar aanstekers met kinderslot te maken, maar hier is volgens Kyprianou onvoldoende gehoor aan gegeven. Vandaar dat hij nu de kindvriendelijke aansteker verplicht wil stellen. In landen de Verenigde Staten, Australië en Canada is dat al het geval.