'USB-stick bevat wel degelijk uiterst geheime militaire informatie'

Op de verloren USB-stick van een legerkapitein staan volgens Dick Leurdijk van Clingendael 'uiterst geheime documenten'. Gisteren ontkende minister Kamp (defensie) dit nog.

Dick Leurdijk FOTO: Bas Czerwinski Czerwinski, Bas

Niet alleen tv-zender RTL4 is in het bezit van de informatie op de USB-stick die een kapitein in een huurauto liet liggen. Ook SBS6 is nu in het bezit van de elektronische geheugendrager. Op de stick staat vertrouwelijke militaire informatie. Terrorisme-expert Dick Leurdijk van het het Instituut Clingendael voor Internationale Betrekkingen heeft delen van de inhoud van de stick mogen inzien. 'Dit is zo'n explosief materiaal. Het ergste is nog wel dat deze informatie nu in meerdere handen is.'

Wat stond er op de USB-stick?

'Op de stick staat volgens mij de conceptversie van de Rules of Engagement voor de operatie Enduring Freedom, waar ook Nederlandse militairen bij betrokken zijn. Dit is uiterst geheime informatie die nooit openbaar mag worden. Dit raakt het zenuwcentrum van de defensieoperatie. De informatie die ik heb gezien kan direct gevaar opleveren voor de manschappen van Enduring Freedom.'

Wat trof u nog meer aan?

'Ik kan niet in details treden over de exacte informatie. Wel heb ik ook landkaarten, foto's en positie's van militairen die deelnemen aan operatie Enduring Freedom aangetroffen op de USB-stick. Het is ongelooflijk dat dit soort gevoelige informatie op straat ligt. Verder stonden er nog allerlei privé-documenten en correspondentie van de legerkapitein. Het is heel slordig om privedocumenten samen op één stick te zetten met deze gevoelige defensieinformatie.'

In de Rules of Engagement staan de 'huisregels' van de missie waar militairen zich aan moeten houden. In deze regels zouden ook geweldsinstructies staan voor Nederlandse militairen van de missie. Heeft u deze gezien?

'Daar laat ik mij niet over uit.'

Waarom is het zo gevaarlijk dat juist deze informatie over Enduring Freedom uitlekt?

'Deze missie is uitzonderlijk vanwege zijn geheime karakter. Speciale elitetroepen maken in het zuiden van Afghanistan jacht op terroristen. Het is in het belang van die terroristen dat zij dit soort informatie zoals op de stick staat, in handen krijgen.'

Wat zegt dit over de handelswijze van Defensie?

'Die is uiterst slordig. Uitlekken van dit soort informatie is een enorme klap voor de geloofwaardigheid van Defensie. Minister Kamp (Defensie, VVD) was altijd bijzonder terughoudend over informatie over Enduring Freedom. Zo heeft hij zelfs de vertrekdatum van de Nederlandse militairen geheimgehouden. Dat staat in schril contrast met de slordigheid van deze legerkapitein.'

Hoe actueel is de informatie die u hebt gezien?

'De informatie dateert van mei en oktober 2005. Het is mogelijk dat de conceptversie van de Rules of Engagement inmiddels is aangepast. Daar heb ik geen weet van, maar daar gaat het mij niet eens om. Waar het om gaat is dat Defensie dit soort informatie nóóit mag laten rondslingeren.'

    • Jaus Müller