Televisie Voorkeur

Actualiteiten

Netwerk. Aandacht voor vrouwen aan de top. In de laatste weken is een aantal vrouwen toegetreden tot het hoogste politieke ambt in onder andere Duitsland, Chili, Liberia en Finland. Mogelijk gaan de volgende presidentiële verkiezingen in de Verenigde Staten wel tussen Condoleeza Rice en Hillary Clinton. In Netwerk gesprekken met Nelie Kroes, Ayaan Hirsi Ali en Femke Halsema. Ned.1, 20.30-21.00 uur.

De ontcijfering van de hiëroglyfen heet de aflevering die vanavond wordt vertoond in de documentaire dramaserie over de geschiedenis van de Egyptische archeologie. Canvas, 21.25-22.20u. Steen van Rosetta

Nova Politiek. Terugblik op zes weken politiek koorddansen. Gasten zijn minister van defensie Henk Kamp, Boris Dittrich, fractievoorzitter van D66, en Wouter Bos, voorzitter van de PvdA-fractie. Verder de mening van D66-leden, de “politieke barometer' en een cartoon van Joep Bertrams. Ned.3, 22.20-23.05 uur.

De wereld draait door. Live vanuit 'De Plantage', presentatie Matthijs van Nieuwkerk met als tafeldame Dieuwertje Blok. Gasten zijn de radiomakers Frits Spiuts en Leo Blokhuis, die vanaf aanstaande maandag het themaprogramma “De Week van de Jaren zestig' presenteren Ook te gast zijn de kunstenaars Hans Hartman en Paulus de Groot, twee mannen met de gave om heel anders te denken dan andere mensen. Juist dat “anders denken' maakt hun kunst bijzonder: zij zijn allebei geestelijk gehandicapt. En met Joost Prinsen, die volgende week “De Avond van de Cito-toets'gaat presenteren. Ned.3, 19.00-19.45 uur.

Nieuwslicht. Door een simpele bacteriologische infectie verloor Joop Doornkamp zijn evenwichtsorganen, waardoor hij als een dronkenman door het leven zwalkt. Maar door de inspanningen van het evenwichtslab in Maastricht kan hij met een evenwichtsprothese weer een rechte lijn aanhouden. In Japan wordt aan dezelfde technieken gewerkt, niet in het ziekenhuis maar in de entertainmentindustrie. En: pijn zit voor een belangrijk deel tussen je oren. De nieuwste wetenschappelijke inzichten leren dat mensen in staat zijn het gevoel van pijn sterk te verminderen door niet aan hun pijn te denken. Ned.3, 20.20-21.00 uur.

Documentaire

The love boom. Reportage over daten via internet. Steeds meer mensen proberen online een partner te vinden. Ook verwante diensten als speed-dating maken een opleving door. BBC2, 20.00-20.30 uur.

Timewatch. The floating brothel. De Lady Juliana was een schip dat veroordeelde vrouwen vervoerde naar een strafkolonie. Veel vrouwen prostitueerden zich aan boord, om rijk en gezond in Australië te aariveren. BBC2, 22.00-22.50 uur.

cultuur

Das literarische Quartett. Ter gelegenheid van de sterfdag van Heinrich Heine maakt het vierkoppige boekentribunaal van Marcel Reich-Ranicki een comeback. Het boekenpraatprogramma van de ZDF stopte in 2001, maar “literatuurpaus' Reich-Ranicki en zijn secondanten keerden al eerder terug in programma's rond Friedrich Schiller en Thomas Mann. De 150ste sterfdag van Heinrich Heine is aanleiding voor een speciale editie. ZDF, 22.15-23.15 uur.

Cinema.nl: IFFR 2006. Dagelijks verslag van het Internationaal Filmfestival Rotterdam. Ned.3 23.35-0.05 uur.

amusement

Little Britain. Vijfde aflevering van een achtdelige absurd-komische serie sketches waarin het Britse volk onder de loep wordt genomen. Met terugkerende karakters zoals onder meer de probleemjongere Vicky Pollard die haar baby ruilt voor een cd van de jongensband Westlife, de “homoseksualist' Daffyd die volhoudt dat hij de enige homo is in zijn dorp Llanddewi Brefi in Wales en de rolstoeler Andy met zijn verzorger Lou. Lou wijdt zijn leven aan het verzorgen van Andy, die er op zijn beurt naar streeft om het Lou zo moeilijk mogelijk te maken. Ned. 3, 19.45-20.20 uur.

Stars in fast cars. Amusementsprogramma waarin bekende Britten tege n elkaar racen. Met Carole Smillie, John Fashanu, Lucy Porter en Jonathan Edwards. BBC1, 20.30-21.00 uur.

The Comedy Factory. Stand-up comedy uit binnen- en buitenland. Met Rachel Feinstein (VS), Jay Oakerson (VS) en Jeffrey Spallburg (Ned). Ned.3, 23.05-23.25 uur.

Oberon. Compilatie-aflevering, waaron wordt teruggeblikt op de strijd om het koningschap in het koninkrijk Oberon. De spannenedste, mooiste en meest bijzondere momenten van de afgelopen twaalf afleveringen komen aan bod. Ned.2, 23.10-0.05 uur.

Sensitive skin. Engelse comedyserie over een ouder echtpaar, met onder andere Joanna Lumley en Dennis Lawson. Canvas, 23.25-23.55 uur.

Sport

Voetbal Afrika Cup. Kwartfinale tussen Egypte en Congo. Eurosport, 18.00-20.00 uur.