Televisie Film van de dag

4. Vanavond komt een breedbeeldtelevisie goed van pas, al was het maar voor de eerste minuten van 4. Op het grote doek begint Ilja Chrjanovski's debuut met een donderslag, wie zal zeggen wat er op een klein scherm van overblijft. Vorig jaar op het Rotterdams Film Festival won 4 een Tiger Award en die was onomstreden, al waren de meeste critici het er wel over eens dat de Russische regisseur ergens uit de bocht was gevlogen in zijn intense studie van het macabere en absurde. Maar uit alle shots en scènes spreekt het talent van de jonge filmer.Vooral het eerste deel is magistraal, één lange scène in een nachtcafé, waar drie mensen uitgebreid en onbeschaamd tegen elkaar zitten te liegen. Het uit de bocht vliegen gebeurt pas daarna, met veel blote oude vrouwtjes, hompen vlees en poppen van uitgekauwd brood.

Scene uit de film 4, die vorig jaar een Tiger Award won op het Rotterdams Film Festival 4 (Ilja Chrjanvoski, 2004) Ned. 3 0.05-2.15u. scene uit 4 van Ilya KHRZHANOVSKI FOTO: IFFR Chetye

4 (Ilja Chrjanvoski, 2004) Ned. 3 0.05-2.15u.

    • Bas Blokker