Stedelijk toont definitief plan nieuwbouw

Op 14 september 2008 heropent het Stedelijk Museum. Dat is enkele maanden later dan gepland. De entree wordt verplaatst naar de nieuwbouw aan het Museumplein. De bouw en de renovatie beginnen in september. Het definitieve ontwerp, zoals gisteren door architect Mels Crouwel in het lege oude gebouw werd getoond, wijkt weinig af van dat waarmee zijn bureau in 2004 de competitie won.

Aan de Museumplein-zijde van het oude gebouw komt een badkuipvormige uitbouw. Daaromheen heen komt een tachtig meter lange facade van glas met een uitstekende luifel. De nieuwe uitbouw (totale diepte: 30 meter) en het oude gebouw gaan daardoor in elkaar over, zoals dat ook bij de uitbouw van het verderop gelegen Concertgebouw het geval is.

De nieuwbouw voegt 2300 m2 expositieruimte toe aan de 5000 van het gebouw van architect A.W. Weissman uit 1895. Van de nieuwbouw is 1500 m' ondergronds. Daar komen een zaal voor videokunst en een multifunctionele ruimte van ca. 1200 m2.

In de oudbouw zullen in wisselende opstellingen werken uit de vaste collectie worden getoond, aldus museumdirecteur Gijs van Tuyl. Het oude gebouw blijft van binnen vertrouwd strak en wit. Alleen door de lichtnetten aan de plafonds op te hogen, zullen de zalen iets hoger lijken.

In de nieuwe entree komen naast de kassa's een café en een museumboekwinkel, die voor het publiek vrij toegankelijk zijn. Het museum streeft naar 600 duizend bezoekers per jaar, 200 duizend meer dan in topjaren gehaald werd in het oude gebouw.

Opmerkelijk detail is een 17,5 meter hoge kooi die naast de nieuwbouw aan de Van Baerlestraat komt. De constructie vormt de bovenzijde van een goederenlift en zal dienen als een reclamezuil voor de museumexposities.

Omdat niet wordt afgeweken van het bestemmingsplan, zoals het Stadsdeel Oud-Zuid bevestigt, verwacht het Stedelijk geen vertraging. Ook van de bodemconditie wordt geen vertraging verwacht.

De totale kosten voor renovatie en nieuwbouw bedragen 61,4 miljoen euro. Twaalf miljoen euro zijn is voor een nieuw depot, elders in de stad.