Scholier niet uitgezet

De Kosovaarse vluchtelinge Taïda Pasic (18) uit Winterswijk wordt voorlopig niet uitgezet. De Amsterdamse rechtbank heeft bepaald dat ze het beroep tegen haar uitzetting in Nederland mag afwachten. De beslissing haar geen tijdelijke verblijfsvergunning te geven, met als gevolg dat ze in Nederland haar vwo-opleiding niet kan afmaken, is volgens de rechter onzorgvuldig genomen. Er is niet of onvoldoende ingegaan op een aantal argumenten, zoals het feit dat Pasic de afgelopen vijf jaar in Nederland is ingeburgerd.

Totdat in hoger beroep uitspraak wordt gedaan, kan ze haar vwo-opleiding in Winterswijk vervolgen. Pasic heeft volgens gastouder H. Meulenkamp verheugd gereageerd op de uitspraak. Maar, zegt hij: 'Zekerheid dat ze eindexamen kan doen, is er niet.'

Pasic werd twee weken geleden uit school overgebracht naar het uitzetcentrum Zestienhoven nadat de Immigratie en Naturalisatiedienst het verzoek om een tijdelijke verblijfsvergunning afwees. Op last van de rechtbank in Groningen werd ze woensdag vrij gelaten. De dreigende uitzetting lokte protest uit van medescholieren.