Revitaliseren Europese Grondwet mogelijk 1

Naar aanleiding van twee artikelen: `Nederland isoleert zich onnodig in Europa` van Ben van der Velden en `Afremmen EU is kortzichtig` van Fred van Staden (Opiniepagina, 1 februari), wil ik opmerken dat revitaliseren van de Europese Grondwet heel simpel is.

Een: de Grondwet specificeert dat Europa geregeerd zal worden door de Raad, die niet in het openbaar vergadert, zodat democratische controle onmogelijk is. Dus: de Raad moet in het openbaar vergaderen, zodat wij, burgers, weten wie wat voorstaat en waarom.

Twee: de Grondwet schrijft voor dat nagenoeg ongebreideld markt-kapitalisme het economisch systeem van Europa zal zijn. In geen enkele niet-communistische grondwet wordt het economische systeem vastgelegd. Als deze beide principiële punten, die hun parallel alleen in de voormalige Sovjet-Unie hebben, worden weggenomen, kan ik met deze Grondwet instemmen, en ik weet dat velen in mijn omgeving deze mening delen.

    • Hans van den Berge Knegsel