“Rappen tot ik er bij neerval'

Sinds twee weken kunnen kinderen in Rotterdam in het weekend naar school. De eerste maand doen ze “journalistiek'. Vandaag een gesprek met rapper Lorenzo.

Lorenzo. Foto Rinie Bleeker Bleeker, Rinie

De Rotterdamse rapper Lorenzo is vooral bekend op straat. Lorenzo, van Surinaamse afkomst, is geboren en opgegroeid in Nederland. Hij is niet getrouwd en heeft geen kinderen. Omdat zijn broer vaak naar hiphopliedjes luisterde begon Lorenzo hiphop ook leuk te vinden. Hij doet al nu 6 jaar aan hiphop. Hij begon toen hij 18 was en nu is hij 24. Op dit moment heeft hij 4 cd's gemaakt. Zijn rap-teksten gaan vooral over liefde, negatieve dingen en Rotterdam. Zijn eerste rap heet: “Dit ben ik'. Hij rapt niet alleen maar in het Nederlands, maar ook in het Surinaams en de taal van de straat. Hij wil ook graag in het Engels rappen, maar dat spreekt hij nog niet goed genoeg. “Ik zing in het Engels in de badkamer“, zegt hij lachend.

De rapper heeft 250 keer opgetreden. Niet alleen in Rotterdam maar ook in andere steden. Overal waar hij optreedt komt hij wel een beroemd iemand tegen zoals Ali-B, Brace en Yes-R.

Lorenzo zit vaak in het HipHopHuis aan de Coolhaven in Rotterdam. Daar werkt hij op donderdag en op zondag. Maar deze zondag is hij vrij en heeft hij tijd om met ons te praten. Dat kan niet zo lang duren, want hij moet om twee uur al weer bij de multiculturele radiozender Punx zijn.

In het HipHopHuis geeft hij les, onder meer aan dak- en thuislozen. Ook verdient hij geld met het verzorgen van feestjes. In het HipHopHuis kan je ook andere dingen doen zoals break-dancen en dj-lessen volgen. Iedereen is welkom in het Hiphophuis, zegt hij. Naast Surinamers en Antillianen komen er ook veel Turkse en Marokkaanse jongeren, vertelt Lorenzo. Breed lachend: “En vaak komen hun ouders mee om te kijken wat hun kinderen hier allemaal wel niet doen.“

Hij kondigt aan dat hij tot zijn dood zal rappen. Naast hiphop doet hij nog iets creatiefs: hij heeft een schoen gemaakt. Die is in het Wereldmuseum in Rotterdam te zien nu.

Hij zegt dat als er al een weekendschool was toen hij op de basischool zat, hij er zeker heen zou zijn gegaan. “Ik vond de zondagen vaak saai“, zegt hij, opnieuw lachend. Hierover heeft hij voor onze krant speciaal een rap gemaakt. Lees maar!

Volgende week: reportage bij scheepswerf De Delft in Rotterdam