Protest tegen spotprenten duurt voort

In de islamitische wereld duurt het protest tegen het afbeelden van de profeet Mohammed op spotprenten voort. Intussen liet Europees commissaris Frattini voor integratie gisteren weten begrip te hebben voor 'de gevoelens van verontwaardiging, frustratie en droefenis bij de moslimgemeenschap'. Maar hij zei ook dat de vrijheid van meningsuiting, inclusief het recht om te kritiseren, een van de grondrechten van Europa is.

Voor vanmiddag, na het vrijdaggebed, stonden in vele islamitische landen demonstraties op het programma tegen de spotprenten, die eerst in de Deense krant Jyllands-Posten verschenen, maar door kranten in verscheidene Europese landen zijn overgenomen. In de Indonesische hoofdstad Jakarta stormden vanochtend ongeveer 300 militante moslims het gebouw binnen waar op de 25ste verdieping de Deense ambassade is gevestigd. De demonstranten hielden met bamboestokken huis in de lobby. Ze vertrokken na een uur. In de Gazastrook viel gisteren een groepje aanhangers van de Aqsabrigades het plaatselijke hoofdkwartier van de Europese Unie aan. In Nablus werd een Duitser een uur gegijzeld. Vannacht werd een granaat gegooid naar een Frans centrum in Gazastad, die echter geen schade veroorzaakte.

In een opvallende actie publiceerde het Jordaanse weekblad Shihan gisteren de gewraakte spotprenten om volgens hoofdredacteur Jihad al-Momani 'de omvang van de Deense misdaad' te laten zien. Hij werd overigens direct ontslagen.

In een hoofdartikel onder de kop 'Moslims van de wereld, wees redelijk', vroeg Momani zich af wat de grote opschudding had veroorzaakt maanden nadat de cartoons op 30 september voor het eerst werden gepubliceerd. Hij wees erop dat de Deense krant excuses had aangeboden, maar dat 'om de een of andere reden niemand in de islamitische wereld dat excuus wil horen'.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, toonde zich gisteren bezorgd over de controverse. Hij stelde dat de persvrijheid 'altijd moet worden uitgeoefend op een wijze die religieuze geloven en dogma's van alle religies ten volle respecteert'.

Frankrijk: pagina 5