Problemen met dak in Katowice al jaren bekend

De eigenaren van de evenementenhal in het Poolse Katowice, die afgelopen zaterdag instortte, wisten in 2002 al dat er problemen waren met het dak. Vorige week zaterdag kwamen meer dan 60 mensen om, onder wie een Nederlander, en raakten 170 mensen gewond toen het met sneeuw bedekte dak instortte.

Gisteren meldden Poolse media dat het platte dak van tienduizend vierkante meter in de winter van 2002 al schade opliep. Het dak was doorgebogen door de sneeuwval. De eigenaar, de Internationale Jaarbeurs van Katowice (MTK), probeerde de schade destijds te verhalen op zijn verzekeraar, maar die weigerde uit te betalen, omdat de dikke laag sneeuw op het dak nooit was verwijderd door de eigenaar.

Maar tijdens een rechtszaak die hierop volgde stelde de Poolse rechter de jaarbeurs in het gelijk. Volgens de advocaten van de jaarbeurs bestond er in de Poolse wet geen bepaling die bedrijven dwingt om daken van hun eigen gebouwen sneeuwvrij te maken. De rechter beval de verzekeraar in november vorig jaar om de schade uit 2002 alsnog te vergoeden.

Het Poolse ministerie van Justitie beloofde gisteren onmiddellijk een onderzoek in te stellen naar deze 'schokkende' uitspraak van de rechter.

De jongste onthullingen hebben een golf van verontwaardiging veroorzaakt in Polen, waar nog elke dag doden van het ongeluk worden begraven. Bij de tragedie kwam negen buitenlanders om, onder wie een Nederlander.

Ook is bekend geworden dat een ingenieur die betrokken was bij de bouw van de hal op maandag, enkele dagen na de tragedie in Katowice, een mislukte zelfmoordpoging heeft gedaan. Hij ligt nu in het ziekenhuis en wordt ondervraagd door het Poolse openbaar ministerie. De Poolse autoriteiten hebben de Internationale Jaarbeurs van Katowice en de eigenaar daarvan, Expomedia, een internationale uitbater van evenementenhallen, beschuldigd van 'nalatigheid'.

Gisteren is een begin gemaakt met het stapsgewijs opruimen van de brokstukken van de hal. Dinsdag werden nog drie lichamen gevonden onder het puin, hoewel speurhonden hiervoor aanvankelijk geen aanwijzingen hadden gevonden. De hal zal nu worden opgedeeld in sectoren, die na elkaar zullen worden ontmanteld, als 'een chirurgische operatie', aldus een politiewoordvoerder.