Pools pact maakt eind aan crisis

De regerende conservatieven hebben in Polen een pact gesloten met een populistische en een fundamentalistisch-katholieke partij. Ze hopen daarmee vervroegde verkiezingen te voorkomen.

De leider van de regerende partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS), Jaroslaw Kaczynski, maakte gisteren het akkoord bekend, overigens via het zeer controversiële ultra-katholieke station Radio Maryja - andere media werden geweerd. Het gaat om een formele alliantie met de populistische partij Samoobrona (Zelfverdediging) en de extreem katholieke en extreem conservatieve Liga van Poolse Families (LPR). Dankzij hun steun in het parlement kan de regering nu rekenen op 249 van de 460 stemmen in het parlement, tegen 155 zetels (van PiS) tot nu toe. Het akkoord is geen coalitie-overeenkomst, en Samoobrona en de LPR zullen geen ministers leveren.

'Het akkoord voorkomt vervroegde verkiezingen in Polen. De Polen zijn verkiezingsmoe', zo stelde Andrzej Lepper, de leider van Samoobrona, over het pact. Kaczynski zei dat het pact een looptijd van een jaar heeft, maar 'hopelijk wordt verlengd' tot het eind van de lopende regeringsperiode, dus tot 2009.

PiS won vorig jaar de parlementsverkiezingen, maar kon het met de beoogde coalitiepartner Burgerforum niet eens worden over een regeringscoalitie. Daarop werd een minderheidsregering gevormd onder premier Kazimierz Marcinkiewicz. De Poolse politiek wordt sindsdien gekenmerkt door verwarring, parlementaire verlamming en het vooruitzicht van vervroegde verkiezingen.

De drie partijen zijn overeengekomen dat PiS de eisen van de kleine partners in overweging neemt bij de bestrijding van wat in het akkoord wordt genoemd 'Polens pijnlijkste problemen, zoals de armoede, de werkloosheid, het gebrek aan woningen voor gezinnen met lage inkomens en de discriminatie van het platteland'. Lepper zei te hopen dat er dankzij het akkoord meer aandacht komt voor de zwakkeren in de samenleving. 'Polen heeft vrijwel geen middenklasse. Alle wetten gaan vanaf nu de kant uit van verbetering van het lot van de armen en het wegnemen van ongelijkheden.' (AP, AFP)