Politiek neemt afstand in staalstrijd

Zorgen maken ze zich zeker, over het vijandige overnamebod van Mittal Steel op het Luxemburgse staalconcern Arcelor. Maar de Europese regeringsleiders zijn niet van plan het bedrijf te hulp te schieten. 'Protectionisme maakt kapot wat het wil beschermen.'

Hoogoven van Arcelor in het Waalse Ougree, bij Luik, waar Arcelor ingrijpend saneerde. Foto Reuters A worker at Arcelor steel plant Cockerill Sambre works at furnace in Ougree near the Belgian city of Liege January 30, 2006. The head of Mittal Steel said on Monday he did not plan to close Arcelor's steel plants in Europe, as he tried to win support for his 18.6 billion euro ($23 billion) bid for the European steel giant. REUTERS/Yves Herman REUTERS

Parijs wijst 'economisch pattriotisme' af

Parijs, 3 febr. - Frankrijk gaat zich niet mengen in de overnamestrijd rond staalconcern Arcelor. De oproepen tot een 'Europees economisch patriottisme' zijn verstomd en de vorming van een front van Europese regeringen onder aanvoering van Parijs blijft uit.

De Franse minister van Financiën Breton maakte gisteren duidelijk Mittal Steel, dat zijn hoofdkantoor in Rotterdam heeft, als een Europees bedrijf te beschouwen. Parijs spreekt zich niet rechtstreeks tegen het overnamebod van Mittal uit, maar heeft wel steeds zijn bedenkingen geuit.

Arcelor zoekt geen aansluiting bij het Japanse Nippon Steel om zich te beschermen tegen een overname door Mittal. Topman Guy Dollé noemt een alliantie tussen de nummers twee en drie op de mondiale staalmarkt vanmorgen in de Franse zakenkrant Les Echos 'ongeloofwaardig'.

Arcelor zoekt nog naar manieren om een overname door Mittal Steel, dat vorige week 18,6 miljard euro voor Arcelor bood, te voorkomen. Over de mogelijkheid grote industriële allianties te vormen toonde hij zich sceptisch, gezien de beurswaarde van 18 miljard euro van Arcelor. Allianties met kleinere partners op één specifieke activiteit noemde hij wel mogelijk. Hij zei niet te 'geloven' in een alliantie met een financiële partner.

Brussel ziet geen bezwaar tegen een Indiër als baas

Brussel, 3 febr. - De Belgische premier Guy Verhofstadt is niet van plan zijn Luxemburgse collega Jean-Claude Juncker te steunen in zijn verzet tegen de overname van Arcelor door Mittal Steel.

Arcelor heeft fabrieken in Wallonië en Vlaanderen. Daarom moet Lakshmi Mittal als hij maandag opnieuw in België is, gaan praten met maar liefst drie premiers: Guy Verhofstadt namens de federale regering van België, Elio Di Rupo namens Wallonië en Yves Leterme namens Vlaanderen. Een liberaal, een socialist en een christen-democraat.

Zij zijn het lang niet altijd eens, maar dit keer is er van verdeeldheid nog weinig te merken. Verhofstadt zei dat het 'te vroeg' is om een definitief standpunt in te nemen. 'We moeten sereen blijven en de situatie analyseren, in plaats van het bod als vijandig te bestempelen', zei Di Rupo. België bekijkt het zakelijk: een zakenbank zal de regeringen van advies voorzien.

Vlaanderen bezat ook aandelen Arcelor. Die werden vorig jaar verkocht voor 728 miljoen euro en in een investeringsfonds voor technologiebedrijven gestopt. Wallonië bezit 2,4 procent van de aandelen, maar kon daarmee niet voorkomen dat Arcelor in 2003 besloot een grote fabriek in Luik met 2.700 werknemers te sluiten.

Zelfs de vakbonden in België, normaal gesproken snel tot actie bereid, stellen zich afwachtend op. Op tv was gisteravond een discussie te zien over de kwestie. Conclusie: we kunnen er niets aan doen.

De commentator van Het Laatste Nieuws schrijft vandaag: 'Wij zijn sinds jaar en dag gewoon om bestuurd te worden vanuit Amerika en, recenter, vanuit Parijs. Voor de Fransen is het allemaal een nieuwe ervaring. Voor hen is het staal nog de ziel van de natie.' En wat maakt het eigenlijk uit in deze geglobaliseerde wereld, een Indiër of een Belg als baas? 'Als het niet meer opbrengt, verhuist die laatste de productie toch ook gewoon naar China, of naar India of elders.'

Madrid: het laatste woord is aan de aandeelhouder

Madrid, 3 febr. - De Spaanse vice-premier en minister van Economische Zaken Pedro Solbes liet Lakshmi Mittal gisteren tijdens zijn bezoek aan Spanje weten dat de Spaanse regering zijn vijandige bod op Arcelor afwijst. Het laatste woord is echter aan de aandeelhouders, zo liet een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken weten.

Spanje wil dezelfde lijn volgen als Frankrijk en Luxemburg. De Spaanse vakbonden drongen er eerder bij de regering op aan zich hard op te stellen tegen de overnameplannen. De reden dat Spanje geen positief oordeel heeft over de plannen is het ontbreken van informatie over de voornemens van Mittal na de overname.

Lakshmi Mittal deed gisteren Madrid aan in een poging de Spaanse ministers van Economie en van Industriële Zaken gerust te stellen. In een vraaggesprek met de krant El País kondigde hij aan dat de overname geen ontslagen tot gevolg zal hebben. Volgens Mittal zal de winst gehaald worden uit een efficiëntere inkoop, marketing en distributie.

Binnen enkele weken zal Mittal een industrieel plan presenteren, aldus de topman. Hij meent dat de koersstijging van het aandeel Mittal Steel erop wijst dat investeerders het bod ondersteunen en een hoger bod niet noodzakelijk is.

Londen: verzet tegen Mittal is nutteloos

Londen, 3 febr. - In Groot-Brittannië is over het algemeen positief gereageerd op het bod van Mittal Steel op Arcelor. De Britten zelf hebben er overigens weinig van te duchten, omdat er niet direct banen in Groot-Brittannië op het spel staan. De eigenaar van het concern woont weliswaar in Londen, maar er staan geen fabrieken van Mittal of Arcelor in het Verenigd Koninkrijk.

Enigszins meewarig volgen de Britten het verzet in Frankrijk, Luxemburg en elders in Europa tegen de overname. De Britse minister van Handel en Industrie, Alan Johnson, gaf woensdag een lesje in mondiaal denken naar Britse snit. Het was 'nutteloos', zei hij, te proberen het tij van de mondialisering terug te dringen door industrieën te beschermen tegen buitenlandse overnames. 'De paradox van protectionisme is dat het kapotmaakt wat het probeert te beschermen', stelde Johnson. Alleen bedrijven die de nationale veiligheid raken, vormen wat hem betreft een uitzondering.

De Britse regering heeft in het recente verleden aangetoond dat dit geen vrijblijvende woorden zijn. Zo verroerde ze geen vin, toen bedrijven uit Singapore en Dubai een bod uitbrachten op het haven- en scheepvaartbedrijf P&O. Afgezien van een kortstondige financiële injectie deden premier Tony Blair en de zijnen evenmin veel om het autobedrijf MG Rover te redden, toen dat vorig jaar failliet ging. De markt bepaalt of iets levensvatbaar is en het heeft geen zin aan een dood paard te trekken, luidt de filosofie van de Britten.

Britse krantencommentaren zijn eveneens op de hand van Mittal. De zakenkrant Financial Times ziet het verzet als een anachronisme. Dit getuigt volgens het blad van een kortzichtige wens in het 'oude' Europa om de vertrouwde corporatieve cultuur te bewaren. Het Westen kan veel leren van het innovatieve en stoutmoedige ondernemerschap van de Indiër Mittal, schreef The Times.