Poetin: veni, vidi, vici

Vandaag schrijf ik in de papieren krant dat exact anderhalf jaar na het bloedbad van Beslan Poetin hard op weg lijkt zijn oorlog tegen de Tsjetsjeense terreur te winnen. Tricky, want als morgen een school wordt gegijzeld sta ik mooi met mijn mond vol tanden. Toch begrijp ik niet waarom de pers harde cijfers collectief

putin_cool.jpg

Vandaag schrijf ik in de papieren krant dat exact anderhalf jaar na het bloedbad van Beslan Poetin hard op weg lijkt zijn oorlog tegen de Tsjetsjeense terreur te winnen.
Tricky, want als morgen een school wordt gegijzeld sta ik mooi met mijn mond vol tanden. Toch begrijp ik niet waarom de pers harde cijfers collectief negeert: 531 Russische doden en 1.205 doden en gewonden door terreur in 2004, 49 doden en 113 gewonden in 2005, een tienvoudige afname.
De doelen van bomaanslagen zijn sinds Beslan overwegend politiek of economisch: olie- en pijpleidingen, transformatorhuisjes, zendmasten. Terreurslachtoffers zijn politiemensen, agenten van de FSB, politici. Dat wijst op terughoudendheid van de terroristen: een politieman of politiebureau is een harder, moeilijker doel dan een burger of een school. Maar er lijkt ook sprake van zwakte: Rusland opereert effectiever tegen rebellen.
Niet overtuigd? Zoek zelf naar terreurcijfers in deze database.
En noteer ook dat de website van de Tsjetsjeense rebellen tegenwoordig meer aandacht besteedt aan de jihad elders dan aan Tsjetsjenië. En dat het eerder gaat over de strijd tegen munafiq (schijnmoslims) dan kafir (ongelovigen).
‘War is over’ is nog wat prematuur, maar er is iets veranderd in het zuiden.

    • Coen van Zwol